Crna kao NOĆ: Uz ove trikove imaćete TAMAN TEN tokom cele godine i to BEZ FALINKE

Vesti 18.07.2022 13:30 1

Kreme, losioni, pene i ostale formulacije za veštačko tamnjenje kože su sve popularnije u svetu, zbog štetnog dejstva UV zraka. Aplikacijom ovih preparata dobijate preplanuli ten koji traje 10-15 dana. Ali postoji jedna mana ukoliko se ne nanose pravilno - ostavljaju fleke zbog kojih možete izgledati “prljavo“.

Crna kao NOĆ: Uz ove trikove imaćete TAMAN TEN tokom cele godine i to BEZ FALINKE

unsplash.com

Upotreba krema za samopotamnjivanje je trenutno najbezbedniji način za postizanje tamnog tena jer nema izlaganja kože suncu, odnosno štetnom zračenju. Potražnja i ponuda ovih mazalica je ogromna, a kako većina ne zna adekvatno da ih nanosi zbog čega im je ten neujednačen, boja se skida i javljaju se žućkaste mrlje po koži, detaljno ću vam objasniti koje preparate da birate i kako da ih namažete, piše portal Žena.

Prvo da razumemo šta se ovde dešava. Koža tamni usled hemijske reakcije aktivnih sastojaka i aminokiselina iz površinskih delova kože, najčešće arginina. Kreme za samopotamnjivanje obavezno sadrže dihidroksiaceton (DHA) i to je jedina supstanca koju Fondacija za brobu protiv raka kože dozvoljava za ove namene.

Crna kao NOĆ: Uz ove trikove imaćete TAMAN TEN tokom cele godine i to BEZ FALINKE

unsplash.com

 

 

Nakon aplikacije preparata sa DHA ten se pojavljuje posle dva do četiri sata, tamni u narednih 24 do 72 sata i nakon toga boja postepeno bledi zbog prirodnog procesa regeneracije kože tokom 3-10 dana. Ukoliko svakodneno ponavljamo nanošenje boja će biti intenzivnija i duže će trajati.

Boja kože koju dobijete se ne smatra podlogom za sunčanje i nije zaštita od sunca. To je jako važno napomenuti jer opet možete izgoreti. DHA obezbeđuje izvesnu zaštitu od UVA i VIS zračenja i vrlo skroman SPF, ali nedovoljan. Zato ukoliko idete na odmor, a prethodno ste koristili kreme za samopotamnjivanje – obavezna je SPF zaštita.

Sprejevi stvaraju mrlje

Savremeni preparati se najčešće prave u obliku krema i losiona, jer se lako nanose i smanjena je mogućnost stvaranja “šarenila”. Ne treba da vas brinu bubuljice na licu, jer su ove kreme nekomedogene, što znači da od njih neće da se zapuše pore i stvaraju bubuljice. Vodeni rastvori se loše raspršuju po koži, pa sprejevi mogu dati fleke. Ukoliko vaša krema sadrži glycerol – zamenite je, on može smanjiti aktivnost DHA. Imajte na umu da DHA ima neprijatan miris, koji zavisi od njegovog kvaliteta i količine preparata nanetog na kožu, pa ne brinite ako osetite da vam koža malo “smrducka“.

Provera pre mazanja

Pre upotrebe obavezno uradite test osetljivosti. Naime, osobe koje pate od ekcema ili one koje imaju posebno osetljivu kožu, moraju uraditi test, zbog moguće alergijske reakcije. Nanesite malo preparata na podlakticu i sačekajte 24 sata – ukoliko nema alergijske reakcije, možete nastaviti sa korišćenjem!

Dan pre nanošenja preparata sa DHA temeljno ispilingujte kožu. Možete koristiti kupovne pilinge ili napraviti sami tako što ćete pomešati šoljicu smeđeg šećera i pola šoljice maslinovog ili drugog ulja. Tako ispilingovana koža će jednako primiti boju i neće biti fleka.

Ne nanosite nikakve kreme, dezodoranse niti parfeme pre nanošenja – takođe da biste izbegli flekavost. I budite oprezni kod mazanja jer DHA ne sme da dođe u kontakt sa sluzokožom usta, oka i nosa!

Potrudite se da ravnomerno nanosite proizvod – za to su mnogo zgodnije kreme i losioni nego sprejevi, jer se lakše nanose. Takođe su i maramice dobra opcija, ali su teže dostupne kod nas.

Ukoliko se boja negde primi bolje, a negde ne, slobodno dodajte još malo kreme na svetliji deo kako biste izjednačili boju.

Održavanje boje

Da bi boju što duže zadržali i da bi se ravnomerno skidala, neophodno je redovno hidrirati kožu. Svakodnevno nakon tuširanja nanosite lagani nemasan losion na celo telo. Inače DHA zna da isuši kožu, tako da je hidratacija prekopotrebna, bez obzira na postojanost boje.

Još jedna jako bitna stvar je da depilacija, brijanje, piling i grubo trljanje kože peškirom skida boju. Trudite se da izbegavate te radnje, a telo brišite peškirom tapkanjem, umesto trljanjem.

Šta ako ste šarene!?

Ukoliko iz nekog razloga niste ispratili sve korake ili ste nešto pogrešno uradili i dobili fleke- ne birinite se, postoji rešenje. DHA se razgrađuje u prisustvu – sunca, znoja, vrele vode… Ali i pored toga možete sami uraditi piling tela i na taj način ukloniti neželjenu boju. Ponovite ovaj postupak koliko god puta da je potrebno. Koristite grublje pokrete prilikom tuširanja (najbolje sunđerom trljati). Češće perite problematična mesta i ubrzo će boja izbledeti.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
baager
18.07.2022 14:17

Ne vidim za normalnu osobu zelju za potamnjivanjem da izgled kao indijac,arapin, rom ,,,,pomodarstvo bednika,,,negde na kugli se ljudi namazu lepkom i valjaju u perju,ponudite to u Srbiji odmah ce prihvatiti jer je to moda