Bila je NAJUTICAJNIJA žena u svetu mode: Zvali su je RUŽNJIKAVA naslednica, a on LEP kao greh, njihova LJUBAVNA priča tera SUZE na oči

Vesti 22.11.2021 21:32 0

Jedna od najuticajnih žena u svetu mode i njen suprug koji ju je uvek u svemu podržavao

Bila je NAJUTICAJNIJA žena u svetu mode: Zvali su je RUŽNJIKAVA naslednica, a on LEP kao greh, njihova LJUBAVNA priča tera SUZE na oči

Printscreen/Instagram

 

Dajana Vrilend je modom je počela da se bavi tako što ju je tadašnja urednica američkog magazina Harpers Bazara videla na podijumu za igru i svideo joj se njen stil.

Ubrzo je počela da piše kolumnu u tom prestižnom magazinu, da bi ubrzo 1936. godine postala urednica istoimenog časopisa. Na toj poziciji se nalazila do 1962. godine, kada je prešla na mesto urednice još slavnijeg magazina - Voga. Ona je pronašla mnoge, kasnije velike zvezde. Od Lorin Bekol, koju je pronašla kada je imala samo 16. godina, do Roling Stonsa koje je stavila u magazin Vog 60-tih. Ostalo je istorija.

 

 

Njena omiljena boja je bila crvena, i jednom prilikom angažovala je slavnog dizajnera enterijera Bilija Boldvina i zamolila ga da uredi njenu kuću samo u toj boji. "Kao bašta,", rekla je. "Ali bašta iz pakla."

Nikada nije bila lepa, ali su je svi opisivali da je imala "ono nešto."

Ona je vešto odvajala porodičan i poslovan život iako je njen muž uvek bio uz nju. Takvu ženu sigurno nije bilo lako pratiti. Njih dvoje će u američkoj istoriji zauvek biit upamćeni kao par koji je uvažavao jedno drugog, čije su misli i zapažanja veoma važni i čijem stilu se i dan danas dive mnogi.

 

 

Ipak, kada pomislimo na ikone mode kroz istoriju, ona nam neće uvek pasti među prvima na pamet. Tu su uvek pre nje Džeki Kenedi, Odri Hepbern, Brižit Bardo. Ali ako se malo dublje prodre, njeno ime će isplivati i ušetaćete u svet mode kakav pre niste ni znali da postoji. Pre Ane Vintur, ona je bila ta koja je krojila modu, savetovala Džeki Kenedi koji šešir da ponese na važnim državnim događajima ali je savetovala i Barbru Strejsend da ne dira svoj nos. Dakle, ona je više od modne ikone.

Njenog supruga u knjigama, filmovima i dokumentarcima o njoj gotovo i da nema. Tomas Rid Vrilend je bio gospodin koji ju je inspirisao i voleo tokom 43. godine dugog braka.

 

 

Dajana je rođena u Parizu 1903. godine. Živela je privilegovan život. 1914. godine se sa svojom porodicom preselila u Njujork, na samom početku II Svetskog rata, i tada je počela njena životna priča.

1922. godine je bila objavljena čak dva puta u magazinu Vog i to na listi najbolje obučenih uticajnih žena (bogatih naslednica), a već sledeće godine je bila predstavljena društvu, na čuvenom Njujorškom debitantskom balu. Njeno predstavljanje društvu je došlo u pravi čas, pošto je već na prvom putovanju u Saratogi, Dajana upoznala Rida, mladića koji je upravo završio studije na prestižnom Jejlu.

 

 

- To je bila ljubav na prvi pogled. Ništa nije moglo da pokvari moju sreću. Pored Rida sam se osećala prelepom.

Bili su presrećni - to je bilo najlepše leto u Dajaninom životu! I bez mnogo odugovlačenja, venčanje je bilo zakazano za mart. Dajanina veza sa majkom nikada nije bila dobra. U svojim memoarima, Dajana je spomenula jedan incindent koji joj je ostao urezan do kraja života. "Šteta što imaš tako lepu sestru,a ti si taok strašno ružna i ljubomorna na nju." Dajana je na to u knjizi kratko objasnila.

 

 

- Roditelji, znate, umeju biti užasni.

Oko njihovog venčanja, ogroman skandal je zadesio Dajaninu porodicu. Njena majka je odlučila da se razvede od njenog oca što je u to vreme, posebno u tim bogatim krugovima-bilo neoprostivo. To je rezultiralo malim brojem ljudi koji su došli u crkvu na Menhtnu gde su Dajana i Rid Vrilend razmenili zavete. Od tada, na žalost, Dajana i njena majka više nikada nisu progovorile.

"Jedina prava elegancija je ona u glavi. Ako imate to, ostalo proizilazi iz toga."

 

 

Ipak, Dajana i Rid su bili odlučni u tome da im taj skandal ne kvari sreću i zbog toga su odlučili da se presele u kolibu u Albaniju, mestu nadomak Njujorka gde su osnovali svoju porodicu u jednostavnom i šarmantnom okruženju daleko od užurbanosti grada Njujorka. U braku su dobili dvojicu sinova.

"Obožavala sam naš život. Bila sam presrećna."

 

 

Posle nekoliko godina, Rid je dobio poslovnu ponudu u Londonu, pa su preselili svoj život u Veliku Britaniju, gde je Dajana ubrzo otvorila svoj butik sa skupocenim donjim vešom. Prodavnica je postala preko noći veoma popularna, čak je Volis Simpson nekoliko puta pazarila svilene komplete i donji veš. Dajana je u šali umela kasnije da priča kako je njen veš umalo srušio monarhiju.

Vreme koje su proveli u Londonu je bilo neverovatno. Druženja sa Sesil Bitonom i Valis Simpson. Možemo samo da zamislimo kako je to izgledalo.

1933. godine Dajana i Rid ipak odlučuju da se vrate u Ameriku. Novac je nestajao, a način života koji su živeli u Londonu više nije mogao finansijski da se podnese. Umesto da očajava, Dajana je odlučila da zavrne rukave.

Uz pomoć svojih veza i poznanstava ali i stila i znanja bilo je logično da će se veoma brzo snaći u svetu mode. Ostalo je istorija.

Dajana i Rid su nastavili da žive glamurozan život u Njujorku, a 1955. godine su se uselili u veoma luksuzan stan na Park Aveniji.

Sve što su Rid i Dajana radili, jeli, pili, nosili, radili su sa stilom.1960. godine magazin Eskvajer je imenovao Rida kao jednog od najbolje odevenih muškaraca u Americi.

- Od kada sam se udala (18) dok nisam krenula na posao 1937. godine, dakle 12 godina - ja sam čitala. Rid i ja smo čitali jedno drugom naglas, što je bilo fantastično. 

 

 

1966. godine, Rid je dobio rak debelog creva. Jednom, snažan i elegantan džentlmen izgubio je svoj lik i duh za samo nekoliko meseci. Dajana, iako je bila prezauzeta u magazinu, provodila je svo svoje vreme pored njega.

Iste godine je preminuo, a Dajana je ostala neutešna.

Potrebna je posebna vrsta muškarca koji nesebično daje svoju podršku i ljubav samo jednoj ženi celog svog života. On je bio njen vetar u leđa i dokaz da to što je bila "ružna" ne znači i da ne može da bude srećna u životu, kao što ju je majka učila. A bila je srećna.

Komentari (0)
Loading