Braća blizanci su se RAZLIČITO hranili: Jedan je bio VEGAN, drugi je jeo MESO, rezultati su zapanjujući

Najžena.rs Vesti 22.03.2023 17:00 0

Istraživanje braće blizanaca koji su se različito hranili pokazalo je veoma zanimljive rezultate

Braća blizanci su se RAZLIČITO hranili: Jedan je bio VEGAN, drugi je jeo MESO, rezultati su zapanjujući

Printscreen/Instagram

 

Čini se da je veganska ishrana postala sve popularnija i sve više ljudi prebacuje se na veganski režim ishrane, verujući da je zdraviji. Međutim, uprkos tome debate na tu temu ne prestaju da se vode. Dok jedni tvrde kako je veganska ishrana ključ zdravlja i dobog izgleda, drugi veruju da je to apsurdno, te da su namirnice životinjskog porekla neophodne zvog velikog izvora proteina koje sadrže.

Braća blizanci, Hugo i Ros Turner odlučili su da reše ovu dilemu, te su sporoveli istraživanje na svojim telima. Naime, cilj im je bio da vide kako se njihovo telo menja na određenom načinu ishrane.

 

 

Dvanaest nedelja Hugo (levo na fotografijama) jeo je samo vegansku hranu i pridržavao se veganske dijete, dok je njegov brat blizanac jeo svu hranu sa velikom količinom mesa, kako bi ustanovili razliku, prenosi BBC.

U ovom zanimljivom eksperimentu pomogli su im profesori sa Univerziteta King’s College u Londonu, koji su pratili njihovu težinu, holesterol, telesnu masnoću i mnogo drugih stvari.

 

 

Njih dvojica bili su idealan izbor za ovo istraživanje budući da su jednojajčani blizanci. Osim precizno propisane ishrane, imali su i treninge izdržljivosti pet do šest puta nedeljno kako bi bili spremni za bduće ekspedicije.

Unosili su isti broj kalorija

Princio je bio da obojica unose isti btoj kalorija, dok su se namirnice razlikovale u sastavu. Rezultati su bili vidljivi već nakon 12 nedelja - nakon veganske dijete, Hugov holesterol se znatno smanjio, te je imao i više energije koja nije padala tokom dana jer mu nivo šećera u krvi nije toliko padao kao pre. Osim toga, njegov mentalni foksu bio je daleko bolji, međutim, postojale su i negativne strane. Iz njemu nepoznatog razloga, izgubio je libido, ali napominje se da se to može razlikovati od osobe do osobe.

 

 

Što se Rosa, on je na početku istraživanja imao 79 kilograma i 13 posto masnoće, a dobio je 4 kilograma mišića i skoro 2 kilograma masnoće, što je povećalo njegovu masnoću na 15 odsto, pa je istraživanje završio sa težinom od 85 kilograma. Njegov holesterol ostao je isti tokom celog istraživanja.

 

 

Kako bi dobili što preciznije rezultate, blizanci su nastavili istraživanje. Oni žele da njihovo istraživanje traje bar šest meseci, pa sve do godine dana. Naučnici su takođe prikupili fekalne uzorke pre i nakon istraživanja i otkrili zanimljive stvari. Hugovi mikrobiomi bolje su štitili od hroničnih bolesti kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2, što dokazuje da veganska ishrana pogoduje održavanju zdravog mikrobioma. Ali, i kod Rosa uočeni su učinci na mikroorganizme koji su se malo promenili.

Komentari (0)
Loading