Sara je mučila muku sa BOLNIM aknama: Odlučila je i izbacili ovo iz ISHRANE i njeno lice se OPORAVILO

Vesti 17.04.2023 15:35 0

Sara Hačison (28) se osećala previše utučeno da bi radila (radi kao fitnes instruktor), nakon što su joj na licu izbile bolne akne

Sara je mučila muku sa BOLNIM aknama: Odlučila je i izbacili ovo iz ISHRANE i njeno lice se OPORAVILO

Printscreen/Instagram

Međutim, one su nestale za šest nedelja, nakon što je izbacila rafinisane ugljene hidrate i odbacila šunku i majonez, kao i beli hleb.

"Povratila sam samopouzdanje i osećam se mnogo bolje, a akne su nestale", rekla je Sara za jedan britanski magazin.

Za kraj napomenula je koliko se ljudi, kako žene, tako i muškarci podjednako bore sa aknama, a neki muku muče i nakon puberteta, kada se one i najviše javljaju. Zapravo, lek se krije u uravnoteženoj i zdravoj ishrani, zato ukoliko imate ovaj problem, vreme je da se zapitate koliko vodite računa o zdravom načinu života.

 

 

Zašto nastaju akne?

Akne spadaju u oboljenja lojnih žlezda i njihov nastanak se uvek bazira na formiranju otvorenih ili zatvorenih mitisera. Širenjem kanala u kojima se mitiseri nalaze kompromituje se cirkulacija i nastaju bolni zagnojeni čvorići.

Crna boja mitisera nastaje oksidacijom masnoće a ne zbog prljavštine. Osobe koje imaju akne stvaraju više masnoće u kanalima sebacealnih žlezda.

Postoje različiti oblici akni:

  • Acne comedonicae, samo otvoreni i zatvoreni mitiseri
  • Acne vulgaris, mitiseri, gnojanice i po neki potkožni čvorić
  • Acne nodulocisticae, mitiseri, gnojanice, mnostvo bolnih čvorića ispod kože
  • Acne conglobatae, mitiseri, gnojanice, bolni čvorovi i gnojni procesi koji se slivaju u gnojne kolekcije

Akne kod tinejdžera

Značaj akni se ne sme zanemariti u tako delikatnom periodu života kao što su pubertet i adolescencija, bez obzira da li je oblik blag ili jako izražen. Mladi imaju potrebu da se dopadnu i budu socijalno prihvatljivi, pa ih pojava akni može učiniti nesigurnim u sebe, čak depresivnim.

Njihova potreba da učine da akne nestanu vrlo često dovede do značajnog pogoršanja ovog stanja te je savet dermatologa potreban u najranijoj pojavi akni.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading