Nakon što je uradila MANIKIR nokti su počeli da joj otpadaju: "Bojala sam se da ću da izgubim prste" (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Vesti 15.05.2023 18:30 0

Liza Djui je radila običan manikir, ali je u februaru primetila da se nešto uznemirujuće dešava sa njenim noktima

Nakon što je uradila MANIKIR nokti su počeli da joj otpadaju: "Bojala sam se da ću da izgubim prste" (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Shutterstock

Posle poslednjeg manikira došlo je do teške alergijske reakcije i upale zbog koje su joj se nokti ljuštili, a bolovi su bili toliki da je jedva pokretala ruke. Žena nikada ranije nije imala problema sa gel manikirom ili pedikirom.

„Bojala sam se da ću izgubiti prste“, rekla je. Očajna, pokušavala je da shvati šta se događa.

36-godišnja Liza već dugi niz godina posećuje lokalni kozmetički salon, gde redovno radi gel nokte. Međutim, nakon poslednje posete, počela je da doživljava neopisive bolove. Koža oko noktiju je pocrvenela, a nokti su počeli da se ljušte u ljuspicama. Kada su simptomi počeli da se pogoršavaju, Liza je posetila doktora.

Čula je da je verovatno postojala bakterijska infekcija koja bi trebalo da nestane uz tretman antibioticima i steroidne masti. To se i dogodilo, a nakon nekoliko nedelja bol je nestao. Lisa je odustala od manikira sa gelom, ali je odlučila da proba akrilne nokte.

Na njen užas, bol se vratio i njeni prirodni nokti su počeli da izgledaju još gore. Tokom narednih nekoliko dana počele su da se odvajaju od prsta.

„Koža oko nokatne ploče bila je kao papir“, rekla je žena, a citira metro.co.uk. "Svaki pokret je slao talas nesnosnog bola. Jedva sam pomerala prste."

Ubrzo su nokti dobili plavičasto ljubičastu boju, a stalni bol je onemogućavao obavljanje najjednostavnijih aktivnosti. Majka dvoje dece je imala problema da drži olovku u rukama, veže pojas u kolima ili se oblači. Nije mogla ni sama da se okupa ili opere sudove.

Liza, koja skoro ceo život ima savršene nokte, priznala je da joj je izgled ruku narušio samopouzdanje.

„Neugodno mi je kako sada izgledaju moje ruke i trudim se da ih ne pokazujem u javnosti“, kaže ona.

Dodaje da je odlučila da ispriča šta joj se dogodilo i upozori žene na moguće posledice. Liza je odlučila da potpuno odustane od manikira i pedikira, iako nije sigurna šta je izazvalo njene simptome.

Sve više alergijskih reakcija na gel manikir

U aprilu je Bi-Bi-Si objavio izveštaj koji pokazuje da dermatolozi primećuju porast alergijskih reakcija koje se javljaju nakon gela, a to može da traje mnogo nedelja. Ključni sastojci u akrilnom i gel manikuru, uključujući hemikalije metakrilata, mogu biti odgovorni za izazivanje kontaktnih alergija, prema stručnjacima.

Ove hemikalije mogu izazvati jak osip koji svrbi bilo gde na telu, što otežava dijagnozu izvora upale. U nekim slučajevima, žene su prijavile da su im nokti počeli da se klate, pa čak i da otpadaju. U težim slučajevima pacijenti su imali otežano disanje.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading