Šest stvari koje SVAKODEVNO radite, a one SUŠE i oštećuju KOSU

Vesti 05.12.2021 20:15 0

Dešava se da znamo da nam određena stvar nije korisna, ali odlučujemo da to učinimo jer je brže ili lakše. Međutim, naša kosa plaća cenu našeg neznanja

Šest stvari koje SVAKODEVNO radite, a one SUŠE i oštećuju KOSU

Shutterstock

Ponekad idete u krevet sa mokrom kosom? S vremena na vreme se to dešava svima, ali treba da znate da ove i druge aktivnosti samo nanose štetu vašoj kosi. Proverite zašto se to dešava i šta učiniti kako bi vaša kosa bila zdravija.

1. Spavanje sa mokrom kosom

Zašto je nezdravo? Zato što je mokra kosa posebno delikatna i sklona oštećenju. Kada spavate, pomerate glavu i tako trljate kosu o jastuk. Na ovaj način vlasi se mogu slomiti.

Šta onda učiniti? Kosu je najbolje oprati po danu kada znate da će vaša kosa imati vremena da se sama osuši. Ako ne uspete na vreme, možete je osušiti fenom, ali zapamtite da vazduh nebude prevruć.

3. Korišćenje grubog peškira i trljanje

Zašto je nezdravo? Zato što mokroj kosi treba ekstra nežan dodir. Grubi peškir je uništava.

Kako obrisati mokru kosu? Poželjno je mekani peškir od mekane i glatke tkanine. Međutim, stara, mekana, pamučna majica takođe će dobro funkcionisati. Ne zaboravite da je pravilno da prilikom ovakvog sušenja, kosu peškirom pritiskate, a ne da je trljate.

4. Spavanje na jastuku koji ima grubu jastučnicu

Zašto je nezdravo? Ako je vaša jastučnica napravljena od tvrdog materijala, najbolje je da je zamenite. Loša jastučnica ne samo da oštećuje strukturu kose, već čak može izazvati i gubitak kose.

Koja jastučnica je najbolja? Nećemo biti skromni, najbolja je luksuzna opcija, odnosno saten i svila. Obe tkanine takođe pomažu u sprečavanju zapetljavanja i mršenja vlasi. Opcija je i svileni ili satenski šal koji možemo staviti na jastuk. A ako nemate novca, potražite komad svile u prodavnicama polovnim odeće i pretvorite je u jastučnicu!

5. Previše vezujete kosu

Zašto je nezdravo? I češljevi od metala i meka gumica mogu biti štetni. Metal može oštetiti folikulu kose, može da pospeši opadanje kose i uništiti njenu strukturu, lišavajući je sjaja. Previše čvrsto vezivanje kose deluje slično - pospešuje opadanje i slabljenje kose.

Na šta obratiti pažnju prilikom vezivanja kose? Najbolje je da kosu ne vezujete svaki dan. A ako ih vezujete, gledajte da to bude predmet bez metala. Mekane i glatke gumice, vezane što labavije, najbolje su rešenje. Međutim, čak i najdelikatniji pin-up, koji se nosi po ceo dan, slabi kosu. Uveče dok spavate, najidealnije da kosu pustite da diše tokom noći.


6. Ne koristite samo šampon

Zašto je to štetno? Čista kosa je neophodna, ali to nije kraj nege. Blagotvorni efekti regeneratora nisu samo lupetanje kozmetičkih kompanija, već i činjenice. Ako ste do sada izbegavali upotrebu regeneratora nakon pranja, upotrebite ga i pogledajte kako se kasnije vaša kosa može lakše očešljati i lepršavija je. Pravilno odabran balzam za kosu štiti kosu od oštećenja, vlaži je i poboljšava njen izgled.

Kojom kozmetikom da negujem kosu? Pre svega, regenerator koji treba da koristite nakon svakog šamponiranja. Zapamtite - šampon čisti vlasište, ali regenerator hrani kosu. Ako je vaša kosa izuzetno suva i dosadna, možete isprobati i posebne maske za kosu ili ulje. Zatražite pomoć i od frizera.

 

Komentari (0)
Loading