Godinama koristite KAMERU na POGREŠAN način: Uz ove savete fotografije sa Instagrama će biti BESPREKORNE

Vesti 25.11.2021 12:24 0

Napravite prestižnu fotografiju na Instagramu, koja će izgledati kao profesionalna

Godinama koristite KAMERU na POGREŠAN način: Uz ove savete fotografije sa Instagrama će biti BESPREKORNE

Shutterstock

 

Ovo je opšti vodič za pravljenje dobrih fotografija za Instagram pomoću pametnog telefona. Ako želite da još više proširite svoje fotografske veštine nakon savladavanja ovih saveta, uzmite telefon u svoje ruke i krenite sa fotografisanjem. 

Sledite ovih 5 saveta i nećete pogrešiti:


1. Dobro svetlo

Svetlo je najvažnije. Previše svetla će doprineti da izgledate "isprano". Premalo svetlosti i fotografija će biti tamna, neće privlačiti pažnju vaših Instagram pratilaca. Kada fotografišete brend, želite da razumete kako svetlost utiče na lokaciju na kojoj obično snimate. Na primer, ako ste u restoranu, zabeležite kada i gde izlazi sunce.

Da li su prozori u restoranu doboljno veliki i da li ima dovoljno svetlosti?
Da li popodnevno sunce čini sve previše svetlim?
Gde su veštačka svetla i da li bacaju nepovoljne reflektore na sto?

Rano jutro i zalazak sunca obično imaju najblaži sjaj. Oštri zraci popodnevnog sunca često izbacuju bele delove fotografije. Ako znate kako se sunce i svetla ponašaju u vašem prostoru, biće lakše planirati fotografisanje.

 


U ovom primeru, fotograf koristi 2 prozora u istom uglu da rasprši dolazeću svetlost. Rezultat je dobro osvetljena fotografija bez oštrog sunca.

 

Savet: Fotografišite isti predmet, ugao i scenu tokom dana kako biste se upoznali sa osvetljenjem koje vam je na raspolaganju. Budite kreativni s jednostavnim trikovima za rešavanje tipičnih problema sa fotografijom: ako treba da istaknete neke sene, upotrebite belu ploču kako biste odbili svetlost.

2. Fotografišite na dva načina, prvi plan i pozadina


Iako je jednostavan, minimalistički izgled je uvek u modi, promenite svoje fotografije dodavanjem slojeva. To znači mešanje različitih tekstura gde biste trebali da imate prednji plan i pozadinu. I dalje ćete imati temu u fokusu, ali slojevi dodaju interesovanje i vode gledaoca do vaše teme.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @__simple__pictures_

 

U ovom primeru suncokreti sa strana su korišteni da zamagle deo fotografije. Vaše oko se instinktivno pomera na sredinu da bi se fokusiralo na pčelu, a zatim na suncokret u sredini koji je glavni element fotografije.
Neki pametni telefoni imaju portretni režim koji vam omogućava da lako stvorite dubinu fotografija. Ako imate složene pozadine, možda bi bilo bolje da se fokusirate na subjekat i zamaglite pozadinu.
 

3. Koristite kontinuirano rafalno snimanje fokte u pokretu


Kada ste na događaju i morate da napravite neke fotografije, nemojte samo da napravite jednu ili dve. U slučaju fotografisanja događaja, želite da izaberete veliku količinu fotografija. Zašto? Uvek morate nekoga uloviti u izrazu koji govori, sa očima na pola koplja ili nekom čudnom kombinacijom to dvoje. Da biste se borili protiv ovoga, postavite snimak sa željenom kompozicijom i svetlošću, a zatim koristite režim neprekidnog rafalnog snimanja za snimanje više slika u kratkom vremenskom periodu. Kasnije ih možete sortirati da biste pronašli najbolju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jenn Chen (@thejennchen)

 

Ovde je napravljeno nekoliko snimaka zaredom za različite faze sipanja čaja. Na ovaj način ne morate da brinete o tome da imate samo jednu priliku da dobijete savršenu fotku, kasnije možete pregledati da biste saznali koja je najbolja fotografija iz kompleta.

Savet: Nemojte se obeshrabriti ako vam je potrebno da napravite mnogo fotki kako biste napravili jednu savršenu. Čak i najiskusniji fotograf, profesionalac, može isporučiti samo 10% snimljenih fotografija.

 
4. Koristite pravilo trećine i razmaka

Kada su u pitanju profesionalne fotografije pravilo trećine je vodič za idealnu kompoziciju. Podelite okvir na tri ravnomerno raspoređene vertikalne linije i tri ravnomerno raspoređene horizontalne linije. Na kraju ćete dobiti mrežu od devet delova. Tamo gde se linije presecaju, mogu se postaviti subjekti u fokusu. Ovo je alternativa savršeno centriranom snimku.

 

 


Na ovoj fotografiji subjekat nalazi se tačno u donjem levom uglu. Za neke fotografije možda ćete zaista želeti da izolujete temu. U tom slučaju, upotreba pravila o trećinama u kombinaciji sa praznim prostorom stvorila bi snažan rezultat. Savet: Fotoaparat vašeg telefona može vam imati na raspolaganju linije u obliku mreže mreže dok fotografišete. Tako ćete tačno znati gdje je trećina fotke.
 

5. Podesite dubinsku oštrinu


Stvaranje DOF -a (ili dubinske oštrine) kamerom vašeg telefona je zaista odličan način da poboljšate svoju Instagram foto igru. Nije previše teško i kada se jednom snađete, vaši pratioci će vas pitati koju kameru koristite za snimanje fotografija!

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Reid Valmestad (@reidov)

 


Recimo da snimate osobu okrenutu prema vodi i želite da osoba bude u fokusu, a pozadina zamagljena, dodirnite subjekat i sačekajte da se pojavi žuti kvadrat (ako koristite Android, dodirnite ekran za fokusiranje takođe radi !) Tamo gde vidite žuti kvadrat pokazuje se ko/šta je u fokusu. Moraćete da se krećete da biste dobili savršenu dubinsku oštrinu. Nijedna najbolja fotografija nije napravljena iz prvog puta. Naoružajte se strpljenjem i krenite u lov na savršenu fotografiju!

Komentari (0)
Loading