SKUPI parfemi su PROŠLOST: Uz ove trikove SAME ćete stvarati neodovljive MIRISE

Vesti 16.12.2021 17:00 0

Ako do sada niste znale, sada znate. Parfem možete da napravite i same

SKUPI parfemi su PROŠLOST: Uz ove trikove SAME ćete stvarati neodovljive MIRISE

Shutterstock

Bez obzira na to da li ste ljubiteljke isključivo prirodnih i organskih sastojaka ili jednostavno želite da iskušate svoju kreativnost, pravljenje parfema definitivno zvuči zabavno.

Uputstva koja ćemo podeliti sa vama nisu jednostavna, ali kada se budete upustile u ovaj proces sigurno nećete moći da stanete. Možda se čak i jednog dana odlučite i lansirate proizvod sa sopstvenim potpisom.

Šta prvo treba da uradim?

SKUPI parfemi su PROŠLOST: Uz ove trikove SAME ćete stvarati neodovljive MIRISE

Shutterstock

 

 

Osnovno pravilo kreiranja parfema odnosi se na slaganje pojedinačnih nota. Postoje osnovne ili donje, srednje i gornje note parfema koje se postavljaju tačno definisanim  redosledom, od vrha ka bazi, odnosno od onih veoma laganih do teških, senzualnih i toplih.

Gornja nota je aroma koju osetimo u prvom mahu, ali ne traje dugo. Najčešće su u pitanju citrusne arome, ali se mogu koristiti i arome bilja čiji mirisi nisu dramatični.

Srednje note parfema su dugotajrnije, pa mogu biti dominantne i do nekoliko sati. Čine ih uglavnom mirisi cveća, voća i začina. One se postepeno stapaju sa osnovnim notama, odnosno bazom parfema.

Osnovnu, donju ili baznu notu parfema čine jaki mirisi poput arome različitog drveća, vanile, mošusa i ambera. One isparavaju sporo, pa ih možemo osetiti satima nakon što nanesemo parfem.

Šta treba da nabavim da bih se upustila u pripremu?

Nabavite eterična ulja, to je prvi korak. Pre nego što krenete u proces mešanja, odaberite 3-5 eteričnih ulja uzimajući u obzir pravila o slaganju mirisnih nota. Dobro razmislite da li volite miris ruže, ili vam se dopadaju tople, zemljane arome poput sandalovine? Ne morate da žurite. Dozvolite sebi da osetite različite mirise i naučite da ih prepoznate. Posle nekoliko dana, biće vam kristalno jasno koji mirisi vam najviše prijaju, a koji su vam odbojni.

Kako izgleda proces kad nabavimo eterična ulja?

Nabavite trake za testiranje parfema i na svaku stavite nekoliko kapi eteričnog ulja. Kada pomirišete svaku traku zaključićete koje se note međusobno slažu, a uzgred ćete utvrditi i koji miris dominira. Eksperimentišite i kombinujte ulja dok ne dobijete odgovarajući odnos ulja i aromu koju želite. Kada završite sa ovom fazom, napravite pauzu. Nakon toga  zatvorite oči, udahnite dobijeni miris i opustite se. Zatim se zapitajte: Kakva osećanja taj miris izaziva i da li u vama budi određena sećanja ? Kakve fizičke senzacije osećate? Ukoliko vam se dopada aroma koju ste dobili kombinacijom ulja, pomešajte ostatak u istoj razmeri kao u drugom koraku, i napokon ćete dobiti koncentrat svog prirodnog parfema.

Došli smo do samog kraja

Na kraju u  dobijeni koncentrat od eteričnih ulja, ubacite dve kašičice etil alkohola. Zatim, prespite dobijenu mešavinu u staklenu flašicu od po vašem izboru i promućkajte. Nakon toga, dodajte 60 ml destilovane vode, pa sve dobro protresite. Testirajte mešavinu prskanjem u vazduh prema gore, pa prođite kroz miris. Ukoliko želite jaču aromu, dodajte još 5 kapi koncentrata.

 

 

 

Komentari (0)
Loading