"Carski rez NIJE POROĐAJ, žena treba da se porodi PRIRODNIM PUTEM": Izjava koja je ZAPALILA društvene mreže, evo kako su dame reagovale na nju

Vesti 17.08.2021 14:45 0

Oluja je izbila na Fejsbuk profilu popularne veb stranice o roditeljstvu kada je jedan od muškaraca napisao da "žena koja se porodila carskim rezom ne bi smela da kaže da je uopšte porodila"

"Carski rez NIJE POROĐAJ, žena treba da se porodi PRIRODNIM PUTEM": Izjava koja je ZAPALILA društvene mreže, evo kako su dame reagovale na nju

Shutterstock

Pre nekoliko dana, veb stranica za roditelje "Mama i ja" objavila je post na svojoj stranici na Fejsbuku koji ukazuje na članak "Ovaj ožiljak dokazuje da sam pravi žilav momak!". Priča o mladoj majci, čija je ćerka bila okrenuta pogrešno u stomaku, pa se dete moralo roditi carskim rezom. 

Jedan od komentatora objave na Fejsbuku bio je otac troje dece i njegove reči su izazvale lavinu daljih komentara. Muškarac je napisao: - Po mom mišljenju carski rez nije porođaj. Žena bi trebalo da se porodi prirodnim putem, ona koja se porodi carskim rezom ne bi smela da kaže da se porodila, jer se dete uklanja bez njenog napora !!! 

Reči su odmah izazvale reakciju. Većina ljudi je bila mišljenja da je svaka žena koja se porodila, bez obzira na to, bila teška, jer su stres i bol pratili svaku od njih.

- Čoveče ... umireš kad imaš 36,7 i veruj mi da nemaš pravo bilo šta da govoriš u vezi porođaja. To je naše telo .

- Šta možeš ti da znas, smešan si, kad momci počnu da rađaju, imaćeš pravo glasa po pitanju porođaja. Carski rez nije samo njihov vlastiti izbor, ponekad situacija prisili. Za vašu svest, MAMA će uvek biti MAMA, ne mora da se porodi, usvojiće i takođe će biti.

- To je rekao čovek koji se verovatno nekoliko puta porodio.

- Dobro je što vaša žena nije imala naznake za carski rez, inače je ne biste nazvali majkom svoje dece.

Su samo neki od komentara besnih žena na ovakvu izjavu.

Ovo nije jedini čovek koji je odlučio da se pozove na objavljeni post. Drugi je prokomentarisao: - Ovaj ožiljak je dokaz carskog reza, koji žene često biraju pre straha od strija ili gubitka figure. Biti čvrsta devojka sa velikim T je moja supruga koja je svesno rodila dve divne bebe, isečena tokom porođaja i sašivena nakon toga.

Žene koje nisu rodile prirodnim putem mogu se osećati razočarano, posebno kada su sanjale da će se roditi na ovaj način

- Muškarci koji prate svoju partnerku tokom porođaja i vide da je žena jako umorna, ali insistira na prirodnom porođaju, često pokušavaju da je ubede da se predomisli. Ne bi sebi dozvolio takav komentar - objašnjava Irena, babica sa 40 godina radnog iskustva, zaposlena u jednoj od bolnica u Zapadnoj Pomeraniji.

Shutterstock

 

Mnoge žene ne mogu zamisliti ništa drugo osim prirodnog porođaja, ali postoje i neke koje ne razmatraju drugu opciju osim carskog reza.

- Žene koje su se sa svojim lekarom dogovorile da će roditi carskim rezom nemaju problema s tim. I medicinskom osoblju je često teško da ih uveri da rode prirodnim putem. Druga grupa su žene, koje misle da će se roditi prirodnim putem i ne žele da se operišu jer se plaše hirurške intervencije i mogućih komplikacija. Tu su i dame, posebno sa sela, koje ne mogu zamisliti ništa osim prirodnog porođaja, jer su se tako rodile njihova baka i majka. Primetila sam da su dame koje su rodile na prirodan način ponosnije - rekla je babica.

Irena dodaje da će način na koji žena reaguje na informacije o carskom rezu i kako ih doživljava zavisiti i od mnogih faktora.

- Ponekad se dešava da pacijentkinje koje su želele da se porode prirodnim putem i sanjale o takvom porođaju saznaju da će carski rez biti neophodan. Ali drago im je što su rodile zdravu bebu. 

Komentari (0)
Loading