Stručnjaci imaju ODGOVOR: Ovo je pitanje koje NAJVIŠE muči novopečene MAME

Vesti 21.12.2021 15:19 0

Bez obzira na to koliko ste se pripremile za dolazak prinove u vaš dom, uvek će vas mučiti jedno pitanje.

Stručnjaci imaju ODGOVOR:  Ovo je pitanje koje NAJVIŠE muči novopečene MAME

Freepik

Ako ste novopečena mama, velika je verovatnoća da vas muči pitanje da li je vaša beba unela dovoljno hrane i hranljivih materija koje su neophodne za razvoj u toku dana.

Iako je svaka beba jedinstvena, ipak postoje izvesne smernice koje je neophodno pratiti kada je reč o razvoju vaše bebe. Evo nekih saveta koje nalazimo na portalu "WebMd".

Novorodjenčad do dva meseca starosti

Savet je da bebe jedu između osam i dvanaest puta dnevno. To podrazumeva hranjenje u periodu između dva i tri sata. Ovo su u suštini smernice za bebe koje ne doje. Dojene bebe mogu da jedu i 15 puta dnevno. Savet je da ih samo u prve dve do tri nedelje budite kako bi se hranile prema određenom redosledu. U proseku bebe provedu 10 do 20 minuta na dojeći. Ako praktikujete formulu, savet je da beba pije 60–90 ml mlečne formule po obroku.

Od dva do četiri meseca starosti

U ovom periodu će pedijatar utvrditi da li beba pravilno napreduje. Sa dva meseca, bebu više ne morate buditi za obrok. Ona će sad već sama napraviti ritam. Ako dajete formulu, imajte na umu da se doza u ovom periodu povećava.  Sada će beba popiti najmanje 120 ml po obroku, a može popiti preko 200 ml. 

Od četvrtog do šestog meseca starosti

U ovom periodu bebe će piti između 180 ml i 240 ml po obroku. Ako dohranjujete bebu kašicama, u nekim intervalima može popiti i manje. Zapamtite da će tačna količina koju beba popije varirati iz dana u dan. Isto važi i za dojene bebe. Bebe u principu znaju koliko im treba. U periodima takozvanih skokova u razvoju tražiće više hrane i to ne treba da vas brine.

Od šestog meseca do godinu dana starosti

U ovom periodu bebe će uzimati oko 240 ml formule, nekada i više. Ipak, ovo je period kada majke mogu da se opuste. Ne samo što će bebe u ovom periodu učiti i naučiti da jedu i druge namirnice, nego će vam i znakovnim jezikom stavljati do znanja da više nisu gladne. Bebe će u ovom periodu, ispuštati dojku ili flašicu, a možda će skupljati usta ili mahati glavom kako bi vam stavile do znanja da i je ponuđena količina dovoljna.

 

Komentari (0)
Loading