Nekome je simpatično, a nekome ODVRATNO: Mnogi roditelji ljube decu U USTA, a psiholog objašnjava koje PROBLEME dete može razviti

Vesti 21.12.2021 18:47 0

Kad god se pokrene priča o roditeljima koji svoje mališane vole da poljube u usta, niko ne ostaje ravnodušan. Posebno otkad je ova navika, pod uticajem Holivuda, i kod nas popularizovana

Nekome je simpatično, a nekome ODVRATNO: Mnogi roditelji ljube decu U USTA, a psiholog objašnjava koje PROBLEME dete može razviti

Shutterstock

 

Nedugo pošto su poznati parovi sa Zapada, poput Dejvida i Viktorije Bekam, počeli da na društvene mreže postavljaju fotografije na kojima svoju decu ljube u usta, takvo pokazivanje nežnosti i ljubavi brzo je prihvaćeno i kod naših javnih ličnosti, pa su slično radile i Nataša Bekvalac, Severina Kojić, Emina Jahović… Ovo je, očekivano, pokrenulo žučne rasprave, pa malo-malo oko sebe čujemo komentare kako se zna ko se ljubi u usta, da će to detetu stvoriti konfuziju i nelagodu, zbuniće ga u vezi sa seksualnošću… Na kraju se i roditelj koji to radi može zapitati da li možda greši.

 

 

Prva asocijacija na poljubac mora da vam bude ljubav, a širok pojam kao poljubac odnosi se i na širok spektar ljubavi koju možemo da osećamo. Volimo svoje rođake i ljubimo ih u obraz, kosu, nekad čak i ruku. Volimo bebe i ljubimo ih takođe po glavi, ali i po krofnicama na rukama i nogama. Volimo i prijatelje i rado ih ljubimo, uglavnom se zadržavajući na delovima glave. Volimo partnera i ljubimo ga u usta, jer iako svi poljupci po drugim delovima tela mogu da znače mnogo stvari, poljubac u usta u našoj kulturi rezervisan je samo za partnera. Zbog toga svaki prizor roditelja koji dete ljubi u usta izaziva burne reakcije okoline.

Pristalice ovakvog načina iskazivanja bliskosti prema detetu kažu da u ljubljenju dece u usta nema ničeg čudnog niti seksualnog. Većina se sa tim ne slaže, a tu staru raspravu ponovo je podgrejala jedna poznata ličnost, ovog puta pevač Dado Polumenta, snimkom na kome ljubi svoje dete u usta.

Mnogi se snažno protive tom načinu izražavanja ljubavi, a psiholog Šarlot Reznik iznosi zašto to zapravo nije nije dobro.

Nije higijenski

Lekari, a posebno stomatolozi, upozoravaju da se u našim ustima nalazi ogroman broj mikroba.

Međutim, ti mikrobi možda neće zaraziti odrasle osobe, ali se mogu preneti deci i u velikoj meri im naštetiti.

A budući da dete ima slabiji imunološki sistem, pljuvačkom kroz njegova usta mogu ući i neke opasne infekcije, objašnjava Reznik i naglašava štetnost sveprisutne pojave, naročito među mladim mamama.

Dete može početi da ljubi druge ljude u usta

Dijete van kruga porodice može početi da se ponaša na isti način na koji ste ga naučili kod kuće, ljubeći drugu decu ili odrasle u usta.

Psiholog ističe da deca usvajaju stvari oponašajući ih. Zbog toga bi mogli da pokušaju da ponove istu tu stvar s drugima, ne shvatajući intimne implikacije takvog poljupca.

To su samo neki od razloga zašto ona preporučuje ljubljenje deteta samo u obraze ili u čelo, prenosi "Bright Side".

Komentari (0)
Loading