Pravite od dece NESPOSOBNE lenštine: Psiholog objašnjava u čemu GREŠITE u vaspitanju

Naj žena Vesti 31.05.2022 14:15 0

Iako svaki roditelj ima na umu da usreći svoje dete, dešava se da ponekad ne uviđa svoje greške

Pravite od dece NESPOSOBNE lenštine: Psiholog objašnjava u čemu GREŠITE u vaspitanju

Shutterstock

- U svom dugogodišnjem radu video sam toliko dobrih roditeljskih namera za koje se vremenom ispostavilo da su izuzetno pogrešne, pa da su čak dovele i do samoubistava dece - rekao je Majk Liri, porodični psiholog.

Evo nekih grešaka koje roditelji prave:

1. Previše im udovoljavaju

Roditelji veruju da je kupovina onoga što deca žele put ka njihovoj sreći i ispunjenosti, ali zapravo taj put vodi ka zavisnosti i opsesiji. Iz svake opsesije, dolazi se do depresije vremenom.

2. Ističu pamet svoje dece na prvo mesto

Roditeljima je izuzetno primamljivo da precenjuju važnost činjenice da im je dete pametno. Međutim to može učiniti da dete postane arogantno, da misli da su svi ostali glupi ili im stvoriti osećaj da obmanjuju okolinu i da su primorani da se pretvaraju. U oba slučaja niko ih neće voleti.

3. Previše kritikuju decu kada pogreše

Roditelji su skloni da veruju da će, ukoliko su strogi i zahtevni, učiniti decu uspešnom. Međutim, postoji opasnost da deca postanu sklona perfekcionizmu i budu previše samokritična. Kada takva deca naprave grešku, ona se osećaju bezvredno, omalovažavaju sebe, a čak može doći i do toga da toliko budu besna da naude sebi. 

4. Često se rugaju i sramote decu ili im prete

Nikada nemojte uslovljavati svoju ljubav prema deci i dovesti do toga da pomisle da ih ne volite zbog nekog njihovog postupka. Deca će se jedno vreme truditi da vas zadovolje, a onda će verovatno prestati da mare.

5. Ne ograničavaju deci vreme provedeno ispred ekrana

Bez obzira da li se radi o televiziji, kompjuteru, mobilnom telefonu ili tabletu. Poznajem porodicu u kojoj mama i sin tinejdžer komuniciraju isključivo preko poruka.

6. Štite decu od posledica svojih postupaka i grešaka

Viđao sam roditelje koji deci obezbeđuju sve, sve što oni možda nisu imali, a onda se čude kada deca više ništa ne umeju da cene. Morate im dopustiti da nauče da su neuspesi i greške samo još jedan način za sticanje mudrosti i iskustva.

7. Čuvaju decu od opasnih igara

Za razliku od svojih vršnjaka u klasičnim vrtićima, deca u šumskim vrtićima su ređe bolesna i bolje se prilagođavaju.

 

Komentari (0)
Loading