Zašto se za Novu godinu kiti baš JELKA: Odakle potiče ovaj OBIČAJ i gde je prvo drvo u SRBIJI okićeno?

K.Ć Vesti 31.12.2021 13:00 0

Svi pren Novu godinu kitimo jelke sa raznim šarenim ukrasima, trakama i lampisama, ali zašto to radimo?

ukrasi

Shutterstock

Da li ste se ikada zapitali zašto baš jelku kitimo i zašto se stavljaju pokloni ispod nje? Prema starom predanju jelku su naši predci unosili u kuću tokom zimske kratkodnevnice.

Jelke su imale i danas imaju posebno značenje tokom zimskih perioda, jer jedino ostaju zelene. 

Stari Egipćani su ukrašavali svoje domove i hramove zimzelenim vencima i drvećem u znak proslave života, mira i raskoši tokom solsticija. Verovali su da će ovo drvo pomoći njihovom Bogu sunca Ra da se oporavi od bolesti.

I pagani bi svoje domove ukrašavali sa zimzelenim granama tokom zimskog perioda kako bi ih ono podsetilo na proleće koje sledi, tokom tmurnih i hladnih dana.

U severnoj Evropi, sveštenici bi ukrašavali svoje druidske hramove zimzelenim biljkama da bi simbolizovali njihov večni život sa Bogom. Druidi bi takođe kačili grančice preko svojih vrata i prozora da bi sprečili zle duhove i bolesti tokom zime.

A u Evropi, ovu tradiciju započeli su Nemci u 16. veku. Oni bi jelku ukrašavali sa orasima, medenjacima i jabukama, ali kako su emigrirali u druge delove sveta, tradicija se proširila.

Prva jelka u Srbiji

Naš narod se protiv ovog običaja borio sve do 19. veka, jer su smatrali da je ukrašavanje jelke katolički običaj.

U 20. veku intenzivno se običaj primenjivao u Vojvodini, te je prva javna jelka okićena 1859. godine u Subotici.

Novogodišnja jelka, koja ima srednjoevropsko, pre svega nemačko poreklo, dobila je važno mesto u prazničnom ritualu, a Deda Mraz je zamenio Božić Batu i u suštini Svetog Nikolu, kao darodavac poklona deci.

Ostaje činjenica da je proslavljanje Nove godine opštesvetski fenomen, prihvaćen i upražnjavan svuda, pa i kod nas, sa ponekad veoma različitim pratećim običajima.

Komentari (0)
Loading