Za Božić ili Novu godinu? Jedan nam je nametnut, ko i kada deli PAKETIĆE, da li Deda Mraz ili Božić Bata!

K.Ć Vesti 01.01.2022 17:55 0

Ovo je kratka priča o tome kako je Deda Mraz poslao u "penziju" Božić Batu

Za Božić ili Novu godinu? Jedan nam je nametnut, ko i kada deli PAKETIĆE, da li Deda Mraz ili Božić Bata!

Shutterstock

Marketing koji je rađen na globalnom nivou i od strane velikih kompanije učinio je svoje. Deda Mraz se popeo na kraljevski "tron".

Ovo je priča o Božiću Bati i o običajima u srpskoj tradiciji i o tome kako je dobio ime.

Kako je Deda Mraz stigao u Srbiju

Do perioda posle Drugog svetskog rata, Deda Mraza nije bilo, bar u Srbiji. Kaže se da su ga stvorili, tačnije "uvezli" komunisti, po liku Ded Moroza. Tako je i dobio ime i kod nas. Njegova odeća je bila plava, ledeno plava.

Za Božić ili Novu godinu? Jedan nam je nametnut, ko i kada deli PAKETIĆE, da li Deda Mraz ili Božić Bata!

Wikipedia

 

Ded Moroz je bio prilično važan u Rusiji, okovanoj ledom i snegom i nije baš uvek bio dobrica. Najpre je bio zabranjen posle oktobarske revolucije, ali ga je Staljin vratio i počeo sa tradicijom masovnih proslava Nove godine sa paketićima za decu po fabrikama.

Kod Slovena, Deda Mraz je nekada bio zli čarobnjak koji je voleo da zaleđuje ljude. Zajedničke osobine ovih bogova su odredile i početno verovanje u Deda Mraza - on je u početku otimao decu i odvodio ih u svom džinovskom džaku. Da bi otkupili decu, roditelji su morali da mu daju poklone. Ipak, sa protokom vremena, sve se okrenulo naopačke; pod uticajem hrišćanstva, lik Deda Mraza je izmenjen, postao je ljubazan i počeo je da daje poklone deci. Zatim je usvoji neke odlike holandskog Sinterklasa.

Do kraja 19. veka Deda Mraz je postao najpopularniji među raznim mitskim figurama koje su bile zadužene za darivanje poklona za Novu godinu. 

Širom sveta postoje različiti običaji vezani za Deda Mraza koji se izvode da bi deca dobila poklone. Neki običaji vrše se u nedeljama ili danima koje prethode Božiću i Novoj godini, dok se drugi, kao što je priprema grickalica za Deda Mraza, su specifični samo za Badnje veče. Drugi običaji, kao što su kačenje čarapa koje treba da budu napunjene poklonima su starinski običaji.

Otkud kod nas da bude Bata?

Za razliku od zapadnog sveta koji je Svetog Nikolu zamenio Deda Mrazom, pravoslavni narodi, a naročito Srbi, nastavili su da ovog svetitelja proslavljaju kao jednog od najvećih svetaca i potpuno odvojeno od novogodišnjih praznika.

Veruje se da je srpski Božić Bata nastao u 19. veku. On je, prema predanju, dobroj deci na Božićno jutro donosio poklone, a iz tog perioda je sve do danas ostala sačuvana božićna pesmica: “Ide Božić bata, nosi kitu zlata, da pozlati vrata, i oboja poboja, i svu kuću do krova”.

U kasnijim godinama, Božić Bata, u Srbiji inicijalno obučen u kožni gunj i šubaru, postepeno je počeo da dobija zapadnjački izgled pod uticajem austrougarske ilustrovane štampe. 

Preko svojih severnih suseda Srbi su upoznali i lik Deda Mraza. Vremenom, tako su negde počeli da se pojavljuju i Božić Bata i Deda Mraz, jedan za Božić, drugi za Novu godinu.

Nakon Drugog svetskog rata i socijalističke revolucije “suviše hrišćanskog” Božić Batu potpuno zamenjuje “nadnacionalni, univerzalni” Deda Mraz koji od tada počinje da “dolazi” isključivo za Novu godinu. Ova praksa održala se i do današnjih dana.

A šta vi znate o Božić Bati. Imate li neku staru fotografiju ili ilustraciju, kako vi zamišljate Božić Batu?

Komentari (0)
Loading