Ostavljaju žene, farbaju kosu, jure mlađe devojke: Šta je KRIZA srednjih godina kod MUŠKARACA?!

Najžena Vesti 29.12.2021 11:55 0

Kada muškarci "prevale" polovinu života, pomisle da još nije kasno da udahnu život punim plućima i nadoknade sve što su propustili

Ostavljaju žene, farbaju kosu, jure mlađe devojke: Šta je KRIZA srednjih godina kod MUŠKARACA?!

Pexels

Oni u zrelom životnom dobu, kada su se već profesionalno i privatno ostvarili, reše da prožive drugu mladost.

- Pod pojmom "druga mladost" muškaraca podrazumevaju se različiti oblici ponašanja koji se javljaju kod pripadnika jačeg pola oko pedesete godine - kaže klinički psiholog Ljiljana Jagodić. - U našoj kulturi, taj termin često ima podsmešljiv ton. U stvari, ukazuje na to da se odrastao, zreo muškarac ponaša kao tinejdžer.

U zrelom životnom periodu kod muškaraca dolazi do hormonskih promena, sa starenjem nivo testosterona opada, pa objašnjenje i opravdanje za ponašanja koje nije primereno njihovim godinama treba tražiti i u tome. Kod nekih muškaraca to je vrlo izraženo, gotovo isto kao kad su bili adolescenti, dok drugi kroz to prolaze neprimetno, piše MagazinNovosti. 

Muškarci koji proživljavaju drugu mladost neretko počinju da se bave i ekstremnim sportovima kojima na neki način ugrožavaju sopstveni život.

Zašto?

- Osim hormonske promene, objašnjenje za takvo ponašanje možemo pronaći i na psihološkom nivou - naglašava Ljiljana Jagodić.

Plaše se smrti!

Kao da su do tada živeli i radili ono što su drugi od njih očekivali, a sad sebi daju za pravo da se bave onim što njima odgovara. Na podsvesnom nivou uvek je prisutan i strah od smrti i suprotstavljaju joj se dokazivanjem da su još mladi.

Često naruše i porodične odnose, jer se upuštaju u emotivne odnosa sa mlađim ženama, kao da im one više odgovaraju jer su se "podmladili". U takvim brakovima često dolazi do razvoda, jer žena ne želi da toleriše promene ponašanja partnera. Ali se ni deca ne mire sa takvom situacijom.

- Bračni odnos takvim muškarcima pada po važnosti na drugo ili treće mesto - naglašava psiholog.

Kada se sredovečan muškarac osvesti?

Koliko traje period druge mladosti kod mušakraca i šta ih najčešće osvesti?

- "Osvešćivanje" kod takvih muškaraca najčešće dolazi kad se razbole. A u tim godinama obično se radi o hroničnim, degenerativnim oboljenjima koja idu sa starošću. Mlade žene i novi prijatelji ih tada često napuštaju, pa ostaju sami i usamljeni. Baš tada kad im najviše treba podrška - zaključuje psiholog.

Komentari (0)
Loading