KAKO ZAPOČNETE POČETAK GODINE, TAKO ĆE I DA SE ZAVRŠI: Vodite računa da ove TRI stvari izbegavate 1. januara

Lana Vidović Vesti 01.01.2022 11:10 0

Opšte je poznato da postoji verovanje da početak godine utiče na celu godinu, zato vodite računa kako ćete danas da se ponašate

KAKO ZAPOČNETE POČETAK GODINE, TAKO ĆE I DA SE ZAVRŠI: Vodite računa da ove TRI stvari izbegavate 1. januara

unsplash.com

 

Kod srba se najčešća verovanja vezuju za sujeverja, ona su ponekad zanimljiva, ponekad smešna, ali najčešće se u njih veruje kada je u pitanju početak godine. Sigurno da smo ne mali broj čuli KAKO ZAPOČNETE GODINU TAKO ĆE I DA SE ZAVRŠI!

U nastavku slede najčešća verovanja kada se radi se o pravilima ponašanja koja važe za dan uoči kao i prvog dana nove godine ( 1. januar), a za koja se veruje da će u narednoj godini doneti sreću.

Godinu započnite produktivno

Čim otvorite oči, odradite neki poslić i da radno započnete početak godine. S obzirom da je praznik i državni neradni dan, osmislite sami neki kreativni posao. Ova čin prema verovanju simbolizuje da ćete biti produktivni tokom cele godine i da ćete uživati u radu.

Zagrlite voljene osobe

Kada uđete u Novu godinu, delite zagrljaje i poljupce sa svojim bližnjima. Prema verovanju to znači da nikada nećete biti sami i da ćete tokom cele godine osećati ljubav, a ne usamljenost. 

Odnosi sa drugima

Slično običaju koji važi za Božić, važno je i ko će posle ponoći, odnosno 1. januara, prvi ući u vaš dom. Ovo je važno zato što se smatra da će ta osoba značajno uticati na vaš život u narednoj godini.

Nosite crvenu odeću

Opštepoznato pravilo kaže da uoči Nove godine valja obući nešto novo. Za sreću u ljubavi, veruje se da je dobro nositi veš u crvenoj boji. Ali i 1. januara bi bilo poželno da se nosi neki crveni detalj kako bi sreća bila prisutna tokom cele godine

Čak iako niste ljubitelj sms poruka, telefoniranja, slanja mejlova, ne propustite da čestitate Novu godinu dragim ljudima, kao i da odgovorite na čestitke. Time simbolično jačate veze među vama, razvijate osećaj topline i prijateljstva.

Na samom početku godine, izbegnite pozajmljivanje novca. Simbolika je jasna - ukazuje na to da ćete u toku godine imati materijalnih problema, odnosno da nećete imati novca u dovoljnoj meri. Ovo verovanje se sigurno ne poklapa sa vašom dosadašnjom praksom, a to je da 1. januara ne bi trebalo ništa iznositi iz kuće. Iako svi volimo da razmenimo kolače, razne poslastice i jela koja smo pripremili za novogodišnju noć, ipak, po ovom verovanju to ne bi trebalo raditi. Počastite sve vaše goste, to je svakako dobar znak, ali prilikom posete drugima ne nosite ništa od jela. Za to, sačekajte 2. januar.

U nekim kulturama pranje veša 1. januara je neprihvatljivo. Naime, smatra se da je pranje bilo čega potrebno svesti na najmanju moguću meru, jer bi moglo loše uticati na zdravlje ukućana u narednoj godini. Isto tako, potrudite se da budete pažljivi sa posuđem i uopšte lomljivim stvarima, jer se razbijanje stvari smatra prizivanjem nesreće.

Za sreću sa novcem

Mali ritual - u svaki novčanik koji imate u kući stavite novac. To je znak da će sledeća godina teći u blagostanju. Za sreću sa novcem važi verovanje da je dobar znak ući u novu godinu bez dugova i neplaćenih računa.

Komentari (0)
Loading