Naučnici došli do zaključka: Evo šta deca nasleđuju od majke, a šta od oca, od jednog faktora zavisi boja očiju kod bebe

Vesti 08.06.2023 18:17 0

Geni često znaju da se poigraju, a postoji nekoliko faktora koji treba da se poklope

Naučnici došli do zaključka: Evo šta deca nasleđuju od majke, a šta od oca, od jednog faktora zavisi boja očiju kod bebe

Shutterstock

 

Geni nekada baš umeju da se poigraju. Naučnici tvrde da od brojnih genetskih predispozija zavisi kako će vaša beba izgledati. Ovo su najčešće zblude i dileme roditelja:

Dečaci liče na mame, a devojčice na tate

U narodu postoji uvraženo mišljenje da dečaci liče na mamu, a devojčice na tatu. Ipak, nauka to potvrđuje samo delimično. Tačno je da dečaci nasleđuju jedan X hromozom koji direktno utiče na spoljašnji izgled deteta. Kod devojčica su stvari drugačije, one dobijaju jedan hromozom X i od mame i od tate, pa su podjednake šanse na koga će ličiti.

Kakve će beba imati oči?

Roditelji se često pitaju kakve će oči imati njihova beba. I to takođe zavisi od genetske predispozicije. Veća je verovatnoća da će beba imati plave oči ukoliko oba roditelja imaju plave oči. Ako je jedan roditelj ima tamne ili smeđe oči, a drugi plave, beba će u većini slučajeva imati smeđe oči, jer je to dominantniji gen.

Koliko će dete biti visoko?

Čak i ako su roditelji niski, dete može da prevaziđe njihovu visinu. To naravno zavisi i od ishrane u detinjstvu, i od unosa kalcijuma i ostalih vitamina. Takođe, ako dete upišete na košarku ili na neki drugi sport, veća je verovatnoća da će se dete razviti i da će prerasti visinu roditelja.

Koju će dete imati boju kose?

Boja kose zavisi od toga čiji će gen preovladati. Ako i mama i tata imaju svetlu kosu, i dete će imati takvu boju kose. Deca sa naših prostora generalno imaju svetliju kosu u detinjstvu, a kasnije im kosa potamni. Nijansa kose koja se formira posle dvanaeste godine, ostaje dominantna do starosti. Od roditelja, dete nasleđuje i formu kose, lokne, talase, kovrdže.

 

Komentari (0)
Loading