Dadilje koje kriju TAJNE Vindzora: Odrekle su se sopstvene DECE i BRAKOVA da bi podigli članove kraljevske porodice

K.Ć Vesti 04.01.2022 12:32 0

Iza svakog člana britanske kraljevske porodice uvek stoje dadilje. Zamenjuje roditelje i savršeno je pripremljena za svaku situaciju. One se dugi niz godina obučavaju da se ostvare u ulozi koja, uprkos velikoj odgovornosti, ne donosi slavu i sjaj. Ko su tajne žene koje čuvaju decu britanske kraljevske porodice?

Dadilje koje kriju TAJNE Vindzora: Odrekle su se sopstvene DECE i BRAKOVA da bi podigli članove kraljevske porodice

Profimedia

Dok je za većinu nas reč "dete" apsolutno neutralna i prirodna u procesu ljudskog razvoja, ona je ... zabranjena u kraljevskoj porodici . To je konkretno engleski kolokvijalni izraz „dete“ i koristi ga dadilja koja čuva decu Kejt Midlton i princa Vilijama: Šarlot, Džordža i Luisa. Ispostavilo se da Marija Tereza ​​Turion Boralo, koja se dugi niz godina bavi praunucima kraljice Elizabete Druge, može da se pominje samo kada je reč "dete" u pitanju.

Za ljude koji nisu upoznati sa lingvističkim nijansama, objašnjavamo da je za nas razlika između engleskih reči „kid“ i „child“ praktično neprimetna, za Britance je razlika očigledna .

Reč „child“ prvobitno, nekoliko vekova ranije, na engleskom se odnosila na novorođene koze, a tek mnogo godina kasnije prilagođena je da se odnosi i na bebe. Britanski mediji su nedavno otkrili da dadilja kraljevske porodice mora veoma striktno da koristi pravilan jezik oko prinčeva. Sama institucija dadilje u britanskoj kraljevskoj porodici već dugi niz godina je obavijena velom misterije, iako podanici Elizabete Druge dosta dobro poznaju Mariju Boralo. Na kraju krajeva, ona se pojavljuje na svim zvaničnim događajima i uvek nudi savete, brigu i ponekad iznenadnu utehu dvogodišnje deveruše koja je plakala tokom kraljevskog venčanja.

Dadilja u britanskoj kraljevskoj porodici

Možda nema tipičnijeg i kultnijeg položaja na kraljevskom dvoru od položaja dadilje . Mnogo vekova postojale su žene okružene krunisanim glavama, koje su trebale da pružaju pomoć, savete i negu. Obično su kraljice ili žene kraljeva, i mnoge druge žene iz aristokratije, imale na raspolaganju venac žena koje su obavljale većinu svojih svakodnevnih dužnosti.

Žene koje su služile aristokratama, na primer u oblačenju, kupanju ili drugim aktivnostima, nisu imale istu odgovornost kao dadilje, koje su de fakto oslobađale kraljice, vojvotkinje ili grofice u podizanju potomaka. Na njima je bilo da obavljaju i najneprijatnije poslove, poput presvlačenja, hranjenja ili brige o njima. Pre svega, međutim, imali su veliku odgovornost da obrazuju naslednike ili aristokrate.

Institucija dadilje je opstala uprkos svim civilizacijskim promenama koje su se dešavale tokom vekova . Dok se svet udaljio od sluge, neke porodice i kraljevski dvor Velike Britanije - i neke druge aristokratske porodice - nastavili su tradiciju poveravanja brige o maloletnim članovima porodice.

Marion Kravford, dadilja kraljice Elizabete II

Nekada je najpoznatija dadilja u Velikoj Britaniji bila Merion Kraford . Početkom pedesetih godina prošlog veka iznenadila je javnost kada je objavila svoje memoare u knjizi "Male princeze". U publikaciji, žena je otkrila mnoge detalje o porodičnom životu britanske krunisane porodice. Marion je ranije bila skromna učiteljica iz Škotske. Godine 1932. postala je guvernanta vojvotkinje Elžbijete (majka kraljice Elizabete) i njene sestre vojvotkinje Margarete.

Žena koju su zvali "Krofi" preselila se u Bakingemsku palatu sa svojim štićenicima 1936. kada je Elizabetin i Margaretin otac postao kralj. Na novom mestu, dadilja je morala da se nosi ne samo sa činjenicom da je pod zaštitom imala kraljeve ćerke, već i ... sa prostorom.

U svojim memoarima uporedila je život u palati sa „kampovanjem u muzeju”. Kao rezultat toga, Elbijeta i Margareta su bile izolovane od sveta, koji je dadilja pokušala da eliminiše i da im da malo normalnosti, odvodeći devojčice na vožnju autobusom . Merion Kroford se brinula o mladim aristokratama tokom Drugog svetskog rata, a 1947. napustila je posao dadilje da bi se udala za bankara kojeg je upoznala. Nakon objavljivanja svojih memoara, Krofi je postala omražena od strane cele britanske kraljevske porodice.

Nakon toga je došla Mabel Anderson koja se dobrovoljno javila da radi kao odgovor na oglas za pomoćnicu dadilje. Na kraju je preuzela sve dužnosti vezane za brigu o Čarlsu, kao i o drugoj kraljevskoj deci. Mejbl Anderson se penzionisala 1982. godine, ali je do kraja života ostala veoma bliska sa svojim štićenicima.

Dadilje princa Vilijama i princa Harija

Kada su se venčali Dajana Spenser i princ Čarls, cela Britanija je očekivala rođenje unuka kraljice Elizabete Druge i za ovaj trenutak su se pripremali svi. Barbara Barns i Olga Pauel pojavile su se na britanskom dvoru. Prva od njih preuzela je brigu o princu Vilijamu kada je imao samo nekoliko meseci. Međutim, njen pristup podizanju prestolonaslednika, kosio se sa princezom Dajanom. Barns, koju su Vilijam i Hari zvali "Baba", verovala je da dečaci moraju biti odgajani neuobičajeno . Ovo, zauzvrat, nije zadovoljilo Dajanu Spenser.

Dadilja Barns se vezala za dečake i oni su uzvratili. Žena ih je naučila da čitaju i pišu, ustajala je noću kada su je zvali u snu, pa čak je i otišla sa njima na odmor u Škotsku bez roditelja. U jednom trenutku je sve više ljudi primetilo da Barbara Barns postaje veoma posesivna i da čuva mir prinčeva "kao Vatikan" . Godine 1987. žena je iznenada ozpuštena i napustila kraljevski dvor.

Ipak, dečaci nisu ostali bez nadzora. Olga Pauel, koja je preuzela dužnost dadilje kada je Vilijam imao šest meseci, takođe je bila prisutna u njihovim životima u to vreme . Žena je imala obrazovni pristup sličan onom princeze Dajane. Želela je da dečaci dožive normalan život, da dožive obične brige i radosti. Godinama kasnije, u intervjuu za Hertfordshire Mercuri, žena je priznala:

- Kada bi dečaci videli baricu, hteli su da skoče u nju . A kada im je bilo nešto na putu da se popnu, to su i radili.

Olga Pauel je bila izuzetno važna ličnost za Vilijama i Harija tokom razvoda princa Čarlsa i princeze Dajane, a kasnije - nakon tragične smrti Dajane 1997. u najtežim trenucima , dadilja je bila podrška dečacima koji su bili uz nju do kraja života. Imali su veoma blizak odnos.

Princ Čarls je 1993. godine takođe angažovao učiteljicu u osnovnoj školi da se brine o njegovim sinovima. Aleksandra Šan „Tigi“ Lege-Burk nije samo brinula o dečacima, već ih je i podržavala u aktivnostima kao što su lov, lov i streljaštvo . Žena, nažalost, nije osvojila simpatije princeze Dajane, jer je dadilja Vilijama i Harija nazvala svojom decom.

Nakon što su se Dajana i Čarls razveli, Vilijamova i Harijeva majka se plašila da će princ od Velsa preuzeti njihove sinove. Zajedno sa dadiljom koja se slikala sa prestolonaslednikom Britanije, koji ju je poljubio u obraz. Glasine su bile toliko jake da se pričalo da je „Tigi“ abortirala Karolovo dete . Ipak, Vilijam i Hari su se veoma zbližili sa dadiljom, koja im je takođe pomagala tokom njihove žalosti nakon majčine smrti.

Sa venčanjem princa Vilijama i Kejt Midlton, britanska kraljevska porodica morala je da se pripremi za moguće rođenje praunučadi Elizabete Druge. Žena je rođena u Madridu, ali je većinu svoje mladosti provela u Palensiji - gradu na severu Španije. Ona potiče iz katoličke porodice koja je godinama važila za bogatu, ali i izuzetno konzervativnu .

Na času je čak dobila i nadimak „Deda Mraz”, a drugarice su nagovestile da će svakako postati monahinja, ali njen san je bio sasvim drugačiji: želela je da postane dadilja. Marija nije želela da zasnuje porodicu. Pre više od dve decenije preselila se u Veliku Britaniju, gde je studirala na Norland koledžu, elitnoj i veoma popularnoj školi za dadilje. Po završetku školovanja, dugi niz godina bila je negovateljica visokih ličnosti i aristokrata na Ostrvima, koji su joj poverili svoju decu.

Dadilje koje kriju TAJNE Vindzora: Odrekle su se sopstvene DECE i BRAKOVA da bi podigli članove kraljevske porodice

Profimedia

 

Ženino umeće i ugled došle su do kraljevske porodice, koja joj je poverila brigu o praunucima Elizabete II. Žena na Norland koledžu je temeljno obrazovana u dečijoj psihologiji, kroz pedagogiju, prvu pomoć, pa čak i agresivnu vožnju . Iznad svega, Marija Boralo ima neverovatnu sposobnost da se pojavi gde god je potrebna. Već nekoliko godina živi sa princom Vilijamom i princezom Kejt. U knjizi Raising Roialti, Karolin Harris je izjavila:

- U prošlosti su dadilje zapošljavane isključivo na osnovu akreditiva iz drugih plemićkih porodica ili iz proširenih članova kraljevske porodice. Danas dadilje moraju da uspostave ravnotežu između pružanja nege i emocionalne podrške deci i da budu nevidljive u blizini britanske kraljevske porodice.

Komentari (0)
Loading