Stručnjaci su JEDNOGLASNI: Ovo je trenutak kada morate da izbacite detetu CUCLU, a većini roditelja se nikako neće DOPASTI!

Vesti 04.01.2022 19:27 0

Cucla, duda ili laža, sve su to nazivi za jednu stvarčicu, koja kupuje mir roditeljima

beba

Shutterstock

Uprkos činjenici da je mnogim roditeljima spasonosna i da ne bi mogli da zamisle život bez nje, defektolozi i logopedi imaju jasan stav.

Mnogim roditelje neće obradovati stav stručnjaka

Navika bebe na varalicu, obično nastaje u prvim mesecima životima, to je ujedno i period kad beba instiktivno počinje da sisa palac. 

Mnogi roditelji primećuju i da su njihovi naslednici preslatki kada koriste varalicu, pa totalno zaborave da ona može negativno uticati na rast zuba i razvoj govora.

Oralna faza počinje od rođenja i traje do treće godine, a sama potreba za cuclom povezana je sa potrebom deteta za hranjenjem i telesnom vezom sa majčinom dojkom. U tome je zapravo i ceo trik, to je osnovni razlog zbog kog se beba lako umiru uz pomoć ove napravice. Ipak, ako je koristite pogrešno, bićete uskraćeni za razvoj i uspostavljanje komunikacije sa detetom.

Bebu je potrebno osluškivati i posmatrati kada plače i tražiti druge načine da je umirite. Nekad to može biti hrana, nežan dodir, a nekada vaš glas.

Da li je neophodna ili se može bez nje?

Ako je varalica konstantno u detetovim ustima, dete nema priliku da ispituje pokretljivost govornih organa i vežba ih. Pored toga, nema priliku ni da ispituje pokretanje jezika u svim pravcima Ako je cucla stalno u ustima jezik je položen na donji deo usne šupljine i povlačenjem cucle ka unutra može da se deformiše oblik i položaj tvrdog nepca, gornje i donje vilice.

Pored toga, ako je cucla uvek prisutna, dete ne može da razvije mehanizme da samostalno reguliše svoje emocije. Zato je jako važno da ako je koristite, koristite povremeno. Vodite računa da je izbacite najkasnije do drugog rođendana jer njena upotreba može da utiče na izgovor pojedinih glasova, posebno na: s, z, c, ž, š i č.

 

Komentari (0)
Loading