Ženama u Avganistanu sledi pakao: Javno KAMENOVANJE i ODSECANJE prstiju im ne gine po ŠERIJATSKOM zakonu

Vesti 19.08.2021 18:13 0

Svi pratimo i vidimo donekle šta se dešava u Avganistanu. Talibani se vraćaju polako na vlast posle 20 dugih godina, a njima je najvažniji Šerijatski zakon, naročito onaj koji se odnosi na žene

Ženama u Avganistanu sledi pakao: Javno KAMENOVANJE i ODSECANJE prstiju im ne gine po ŠERIJATSKOM zakonu

Shutterstock

Nakon zauzimanja Kabula, potparol Talibana Zabihulah Mudžahid se obratio javnosti i posebno naglasio prava žena koje stupaju na snagu i poručio im da ć"one imati sva prava u okviru Šerijata".

- Garantujemo sva prava žena u sklopu Šerijatskog zakona. Žene mogu da rade u obrazovanju i zdravstvu. Ako je međunarodna zajednica zabrinuta, neka znaju da će naše žene imati sva prava u okviru Šerijata. Naše žene su muslimanke i moraju da poštuju Šerijatski zakon - naglasio je Zabihulah.

Povratak u mračno doba nadvio se nad sudbinom avganistanskog naroda, a ceo svet samo sa žaljenjem, preko malih ekrana posmatra. Šerijatska diktatura stupa na snagu, a Talibani pozivaju sve žene da se pridruže dobrovoljno njihovoj budućoj vladavini.

Ipak, mnogi su skeptični prema ovoj drastičnoj promeni i smatraju da je Avganistan dolaskom talibana ipak postao ekstremno opasno mesto za žene.

Kada su ne tako davne 1996. godine Talibani stupili na vlas u Avganistanu, ženama je bio pravi pakao, one su trpele nehumanu represiju, a sada šta će ih sačekati je možda i sto puta gore nego tada.

Revolucionarno udruženje žena Avganistana (RAVA) objavilo je listu pravila koja "nudi samo kratak uvid u pakao u kojem su Avganistanke bile prisiljene da žive pod talibanima".

U ovom izveštaju one navode sledeće:

- Talibani se prema ženama ponašaju gore nego prema životinjama. Dok je protivzakonito da se ptice drže u kavezima, avganistanske žene bile su zarobljene unutar zidova svoje kuće. Žene nemaju značaja u očima talibana, osim ako se ne bave rađanjem dece, zadovoljavanjem muških seksualnih potreba ili iscrpljujućim kućnim poslovima.

Ovo je spisak 10 pravila koje su talibani nametnuli kada su prošli put vladali:

  • Potpuna zabrana rada van kuće. U nekim kabulskim bolnicama moglo je da radi samo nekoliko ženskih lekara i medicinskih sestara. Ali sve druge profesije bile su rezervisane za muškarce.
  •  Potpuna zabrana aktivnosti za žene izvan kuće, osim ako ih ne prati mahram, bliski muški rođak, poput oca, brata ili muža.
  • Zabrana poslovanja sa muškim trgovcima.
  • Žene nisu smeli da leče muški lekari.
  • Ženama je zabranjeno školovanje u školama, univerzitetima ili bilo kojoj drugoj obrazovnoj ustanovi.
  • Žene su morale da nose burke, dugačke velove koji ih prekrivaju od glave do pete.
  • Žene koje nisu odevene prema talibanskim pravilima ili koje nemaju pratnju mahrama bile su bičevane, tučene i vređane.
  • Ako im gležnjevi nisu bili pokriveni, bile su kažnjene udarcima u javnosti.
  • Javno kamenovanje bila je kazna za žene optužene za se*sualne odnose van braka.
  • Zabranjena je upotreba kozmetike. Mnogim ženama sa lakiranim noktima su odsečeni prsti.

 

Komentari (0)
Loading