RAZVOD BRAKA ima nekoliko KRITIČNIH faza: Uz SAVETE psihologa PREBRODIĆETE ovo teško razdoblje

Vesti 20.03.2023 09:00 0

Razvod je zapravo niz promena koje se uspešno razrešavaju prilagođavanjem i prihvatanjem odgovornosti u novom kontekstu

RAZVOD BRAKA ima nekoliko KRITIČNIH faza: Uz SAVETE psihologa PREBRODIĆETE ovo teško razdoblje

Shutterstock

Koje faze razvoda postoje?

Razvod karakterišu promene u odnosu, kao što su gubitak poverenja, uz istovremeni rast kritikovanja, prekid komunikacije itd. Međusobne optužbe postaju sastavni deo komunikacije, neki parovi prekidaju fizički kontakt, uključujući i seksualne odnose. Iza odbacujućih, optužujućih i konfliktnih ponašanja krije se izražen osećaj nezadovoljstva brakom i razočaranje. Odnos počinje da se kvari

U novonastali jaz, gde je nekada bila bliskost i poverenje, useljava se konfliktno ponašanje, verbalno i neverbalno ispoljavanje nezadovoljstva, optužbe za neispunjena očekivanja. Kako se emocionalna pukotina širi, gube se zdravi kapaciteti koji su odnos održavalii živim.

Par polako ulazi u proces tugovanja zbog gubitka voljene osobe i odnosa. Ukoliko par nastavi život u zajednici, osećaj odbačenosti i povređenosti dobijaće na snazi. Uprkos tome, neki parovi ne prekidaju seksualne odnose. Neki sa idejom da će ipak uspeti da oporave dnos i očuvaju bliskost, neki se izdvoje i dožive to kao ponovni susret sa sobom jer više nema očekivanja od sebe radi odnosa. U tom slučaju  je najbolje da ne postoji fizički kontakt jer on može da ometa fazu tugovanja.

Partneri ne moraju u istom periodu prolaziti kroz ovu fazu, čime je ona dodatno otežana. Supružnik koji se ne oseća razočarano, može različito razumeti distancu i konfliktna ponašanja. U pokušajima da odnos ipak preživi, može pojačavatii bliskost sa decom, tražiti zadovoljstva van odnosa, čime se direktna komunikacija o problemu ponovo izbegava. Suštinski, pozicije inicijatora razvoda i onoga ko je ostavljen se razlikuju. Manje posledica ovih razlika doživljavaju parovi u kojima inicijator razvoda daje dovoljno vremena partneru da se pripremi na promene koje će nastupiti.

Ukoliko se u ovoj fazi započne porodična terapija, postoji mogućnost da se brak oporavi i da par odluči da ulaže u odnos, ne u razdvajanje.

 

Komentari (0)
Loading