Probajte da odgovorite ISKRENO NA OVIH DESET PITANJA: Saznaćete da li biste bile proglešene za VEŠTICU U 17. VEKU!

Vesti 12.01.2022 19:58 0

Tokom suđenja vešticama u Salemu 1692. godine, mnogi dokazi koji su smatrani merodavnim, danas bi najverovatnije bili okarakterisani kao bizarni i bespotrebni

Probajte da odgovorite ISKRENO NA OVIH DESET PITANJA: Saznaćete da li biste bile proglešene za VEŠTICU U 17. VEKU!

Pexels

Uprkos činjenici da je ovo vreme daleko iza nas, prošlost možemo da sagledamo i iz ove perspektive. Potpuno je suludo što su žene nekada davno  bile povezane sa nečastivim i veštičarenjem.

Ako pored toga ispunjavate i ove kriterijume, sigurno je da ne biste dobro prošle na suđenju.

1. Nezavisne ste, novca imate i više nego dovoljno

Ako ste odrasla, neudata žena koja živi bez ikakve dodatne (muške) podrške, verovatno imate i teglu punu žabljih očiju u nekoj odaji. Svaka naznaka da bi žena mogla da živi bez pomoći ili nadzora muške osobe, podigla bi uzbunu. Nekada bi ova žena  bila izolovana od zajednice - sve dok, naravno, ne bi bila uhapšena i izvedena pred sud.

Prema dostupnim informacijama, između 1620. i 1725. žene bez braće, očeva ili muževa, činile su 89 odsto žena pogubljenih zbog veštičarenja u Novoj Engleskoj.

2. Nemate dovoljno novca, zavisite od tuđe pomoći

Siromašni, beskućnici i oni koji su primorani da se oslanjaju na podršku zajednice bili su među najugroženijim i često optuženi za veštičarenje. Saru Gud, obešenu 1692. godine zbog veštičarenja, komšije nisu volele i nisu joj verovale jer je lutala od kuće do kuće moleći za hranu.

3. Imale ste konflikte

Važno je zapamtiti da je u Srednjem veku svako mogao da optuži svakog. Uvređena osoba bi mogla da vas optuži da praktikujete vradžbine bilo koje vrste, a  neko drugi bi na to mogao dodati kako vas je video da goli letite na metli.

4. Volite narodne, tradicionalne recepte

Margaret Džons pogubljena je 1648. samo zbog toga što je upozoravala ljude da će i dalje biti bolesni, ako ne budu sprovodili propisane tretmane, a samo je želela da im pomogne.

5. U braku ste i nemate decu

Neplodnost je posmatrana kao znak zaposednutosti žene. Ako bi vaše komšije i njihovo šestoro dece patili na bilo koji način, gotovo sigurno bi verovali da je ljubomorna komšinica koji živi pored bacila čini na njihov dom.

6. Imate beleg ili mladež

Bilo šta od ovoga pronađenog na telu moglo bi se protumačiti kao đavolji znak. Optuženi su se potpuno skidali goli i pretreživan je svaki milimetar njihovog tela sve dok se ne bi pronašla neka vrsta obeležja.

7. Imale ste odnose pre braka

Jedna od žrtava u Salemu bila je Marta Kori koja je u mladosti imala vanbračnog sina. Kasnije se udavala čak dva puta. Drugi brak je bio sa izvesnim Džajlsom Korijem koji je bio poznat kao “skandalozna osoba“. Kada je došlo do suđenja, Martine nije imala ništa što bi pomoglo njenoj odbrani, pa je osuđena i obešena. Od posledica mučenja kako bi ga naveli da prizna da se bavi veštičarenjem umro je i njen muž.

8. Tvrdoglave ste

Bilo kakva drskost ili tvrdoglavost mogla je doneti optužbu za veštičarenje. Žene nisu mogle da zastupaju svoje stavove, a tek nisu smele da podižu glas ili da iznose argumente protiv muškaraca.

9. Imate prijateljice

 Ženska okupljanja nisu bila dozvoljena bez muškog pratioca. u Srednjem veku takva praksa smatrana je “sastankom klana za obožavanje đavola”.

10. Imate preko 70 godina

Starije žene, i udate i neudate, bile su izuzetno podložne optužbama, jer u to vreme životni vek nije bio dugačak. Rebeka Nurs je bila u ranim sedamdesetim  kada je osuđena na smrt kao veštica,a osuđena je isključivo zbog svojih godina.

 

 

Komentari (0)
Loading