Srpski običaj prikazan u seriji "Crna svadba": Evo šta je RAJSKA SVEĆA i zašto je Srbi koriste na SAHRANAMA

Vesti 16.01.2022 19:30 0

Serija “Crna svadba” koja se od nedavno emituje izazvala je veliku pažnju javnosti pre svega zbog obilja vlaških običaja vezanih za kult mrtvih koji mogu da se vide u njoj

Srpski običaj prikazan u seriji "Crna svadba": Evo šta je RAJSKA SVEĆA i zašto je Srbi koriste na SAHRANAMA

Printscreen/Youtube

 

 

Već na samoj uvodnoj špici, pažljiviji gledaoci su mogli da primete ispreplitanu i bogato ukrašenu sveću. Evo šta ona znači i kakva joj je simbolika, prenosi Istorijski zabavnik.

Kult mrtvih jedan je od centralnih kultova kod Vlaha. Zato i ne čudi veliki broj običaja kod ovog naroda koji se vezuju za smrt i sahranjivanje pokojnika. Jedan od najkoloritnijih je postojanje tzv. “Rajske sveće”.

Reč je o bogato ukrašenom svećnjaku sa isprepletanim cvetovima od voska, ogledalcima i zapaljenim svećama na vrhu. Njih obično ima 44 i simbolizuju 44 svetitelja.

Što se tiče same simbolike sveće, ona se odnosi na verovanje Vlaha da pokojnika na onaj svet treba da prati svetlost. Vlasi u suštini razlikuju 2 vrste smrt - muarća ku rind i muarća fara rind.

Ova prva se odnosi na prirodnu smrt, onu koja nastupa zbog starosti, kada su i pokojnik i porodica pripremljeni za nju. Sveća se pali i stavlja se u ruku pokojnika kako bi mu osvetlila put ka raju.

Sa druge strane muarća fara rind je iznenadna smrt, ona kod koje ni pokojnik ni porodica nisu mogli da se pripreme za taj nemili događaj.

Kako preminuli u tom slučaju nije imao sveću, veruje se da on ide u mraku, ka paklu ili se muči lutajući između dva sveta. Kako bi se to izbeglo, izrađuje se i pali Rajska sveća kako bi se duši dala svetlost potrebna da joj obasja put ka raju.

Komentari (0)
Loading