"Da je to tvoja ćerka, dao bi joj drugu šansu?" Irci se već 25 godina BORE protiv ZAKONA o razvodu! To im je STROGO zabranjeno

K.Ć Vesti 19.01.2022 08:00 0

Razvod u Irskoj je moguć tek nakon 25 godina. Zakon je izglasan na referendumu 1995. godine, a prvi razvod je odobren pre nego što je zakon zvanično stupio na snagu. Tako su Irci započeli postepeni proces odvajanja crkve i države

"Da je to tvoja ćerka, dao bi joj drugu šansu?" Irci se već 25 godina BORE protiv ZAKONA o razvodu! To im je STROGO zabranjeno

Shutterstock

Ko je bio prvi razveden u irskoj istoriji?

Prvi razvod u istoriji Irske odobren je jednom teško bolesnom čoveku čija je poslednja želja pre smrti bila da se oženi drugom ženom sa kojom je živeo u neformalnoj vezi dugi niz godina. Sud je uvažio njegov zahtev 17. januara 1997. Zanimljivo, to je učinjeno pre formalnog stupanja na snagu relevantnog akta, što je trebalo da se desi tek 27. februara 1997. Međutim, oba ova prelomna događaja prethode referendum visokog profila koji je održan dve godine ranije.

Tekst irskog ustava iz 1937. strogo je zabranjivao razvod. Iako država u teoriji nije mogla da usvoji zvaničnu denominaciju, Irska je dugi niz godina bila pretežno katolička zemlja - to je prevedeno u oblik Osnovnog zakona, koji je sadržao mnogo elemenata iz doktrine Katoličke crkve. Crkva je igrala ogromnu ulogu u javnom životu tog vremena, čak i po standardima drugih zemalja sa značajnom zastupljenošću građana ove veroispovesti. Na primer, Italija je legalizovala razvod 1970. godine.

Papa je bio za "ne"

Uporedo sa sekularizacijom društva, Irci su uložili nekoliko napora da promene ovakvo stanje – 1986. godine lokalna vlast je prvi put iznela ovo pitanje na svenarodni referendum, ali čak 63,5 odsto glasova. glasali protiv ustavnih amandmana. 1989. godine, međutim, uspešno je usvojen zakon koji je omogućio formalno razdvajanje. Ispostavilo se da je pravi iskorak za irsko zakonodavstvo 1994. godina i dolazak na vlast tzv. Duga koalicija, sastavljena od partija levog centra. Ozakonjenje razvoda stavljeno je na još jedno glasanje.

I papa Jovan Pavle II i Majka Tereza ​​javno su podržali stranku koja se zalaže za napuštanje bilo kakvih promena. Da su mogli, glasali bi „ne“. Crkva se jasno usprotivila svakom pokušaju podrivanja njegovog autoriteta.

"Da je to tvoja ćerka, dao bi joj drugu šansu?"

Čak i tako, crkveni zvaničnici su priznali da se glasanje „da“ za razvod ne bi smatralo grehom. I "da" i "ne" stranke ustavnih amandmana vodile su intenzivne "predizborne" kampanje širom Irske. Irska štampana arhiva prepuna je sačuvanog materijala koji je imao za cilj da ubedi neodlučne ljude da se priklone jednoj strani:

"Da je u pitanju vaša ćerka, da li biste uništili njihov brak?“ jedan konzervativni bilbord protiv razvoda proglasio.

"Zdravo razvod, zbogom tata" - je li?

Gornji slogan sažimao je zabrinutost konzervativnih Iraca da će se legalizacija razvoda pokazati kao udar na „tradicionalnu irsku porodicu“ i pretvoriti se u dramu za hiljade dece. Razvod je trebalo da "ubije ljubav". Ipak, kampanja protiv održavanja starog pravnog poretka privukla je ogromnu gomilu pristalica – posebno iz velikih gradova – i oni su pobedili.

50,3 odsto birači su zaokružili „da“, dok ih je 49,7 odsto. - "ne". Rezultat je više puta doveden u pitanje, ali bezuspešno.

25 godina kasnije

Iako je referendum iz 1995. legalizovao razvod samo u slučajevima kada je par bio razdvojen najmanje četiri godine, to je bio uspeh za razdvajanje državnih i crkvenih advokata.

20 godina nakon referenduma, 2015. Irska je legalizovala istopolne brakove, a 2018. - odobrila amandman kojim se legalizuje abortus. Zanimljivo je da je zakon o ukidanju četvorogodišnjeg razvoda pre poništenja braka usvojen tek 2019. godine.

Uprkos početnim strahovima protivnika, Irska i dalje ostaje zemlja sa najnižom stopom razvoda u Evropi (pored Malte) i četvrta u svetu – sa stopom od 0,7 na hiljadu stanovnika.

 

Komentari (0)
Loading