Vaše dete KONSTANTNO sisa palac? Ako ga ne odviknete na vreme, može biti OPASNO

Vesti 13.12.2022 08:00 1

Sisanje palca je simpatično samo do jednog perioda života deteta

Vaše dete KONSTANTNO sisa palac? Ako ga ne odviknete na vreme, može biti OPASNO

Shutterstock

Navika sisanja palca kod beba formira se još u stomaku, u šta su se uverile mnoge mame prilikom ultrazvučnih pregleda tokom kojih se može videti kako beba prstić drži u ustima. I kada se rodi, najčešće nastavlja sa tom navikom jer je ona umiruje i prija joj. Pored toga, za prstićem dete poseže i kada je uplašeno, umorno, kada mu je dosatno, ili se pak opušta pred spavanje. Sisanje prsta pomaže mu i da nakon noćnih buđenja ponovo lako utone u san. 

Da li je sisanje palca opasno?

Mnoge roditelje brine ukoliko njihovo dete ima ovu navuku jer smatraju da će ostaviti loše posledice na zubiće. Međutim, nisu svi načini na koje dete sisa palac štetni. Deca koja sisaju palac retko, samo u trenucima pred spavanje ili kada su uzneireni, ne podležu velikoj opasnosti od krvljenja zubića i kasnije potrebe za nošenjem proteze. 
Upratite vaše dete da li sisa palac energično i učestalo. Ukoliko primetite bilo kakve promene, da zubići rastu nakrivo, da se u usnama stvaraju ranice ili da su jako crvene desni, bilo bi poželjno da posetite dečijeg stomatologa.

Da li ova navika može sama da iščezne? 

Većina dece sa ovom navikom prestane između druge i treće godine, pa pod pritiskom drugara iz vrtića i predškolskog najčešće nestane u tom uzrastu. 
Ono što nikako ne bi trebalo da radite je da mališana kažnjavate, kritukujete pred drugima da biste pokušali da ga postidite kako da bi samo odlučilo da prestana sa tom navikom jer ono to radi nesvesno. Na taj način možete samo postići suprotan efekat pa će dete palac početi da sisa još više. 
Pojedini roditelji detetu na prsić stavljaju flaster ili na razne načine pokušavaju za zaljute prstić kako bi mališan prestao sa ovom navikom. 

Šta je najvažnije za rešavanje ovog problema?

Za odvikavanje od bilo čega najbitnije je svakao strpljenje. Ukoliko je mališan dovoljno odrastao da sa njim možete lepo da razgoavrate onda mu svakako objasnite zbog čega sve sisanje palca može biti štetno, kako sve može loše da utiče na njegove zubiće, osmeh i da će ukoliko do toga dođe, morati da jedno vreme nosi protezu i slično. 
Jedan od načina koji može dati dobre rezultate je da dete uporedite sa njegovim omiljenim crtanim junakom i pričate sa njim o tome kako on nema takvu naviku. Ne bi trebalo da detetu u trenucima kada je možda bolesno, premoreno ili iz nekog razloga uplašeno, da branite da sisa palac i da mu tada pokušavate objasniti zbog čega to ne bi trebalo da radi, jer to samo može biti kontraproduktvno. Takve razvogore i objašnjavanja ostavite za momente kada je smirenije, nije pospano ili gladno. 
 

 

Komentari (1)
Loading
rwrw
13.12.2022 09:55

zubi su jos najmanji problem, ko zna kakve sve bacile i viruse unosi u usta