Njih tri imaju RAZLIČITO MIŠLJENJE kada govorimo o skidanju pelena: Stručnjaci se ne slažu, ONI TVRDE DA JE OVO PRAVO VREME!

Vesti 26.01.2022 12:57 1

Nekada su se pelene bebama skidale i pre prvog rođendana

Njih tri imaju RAZLIČITO MIŠLJENJE kada govorimo o skidanju pelena: Stručnjaci se ne slažu, ONI TVRDE DA JE OVO PRAVO VREME!

Shutterstock

Danas, kada koristimo jednokratne pelene, mišljenja mladih majki se značajno razlikuju.

Tri mlade majke imale su potpuno različito mišljenje, pa je tako Ana S. (33) iz Beograda rekla:

- Ja sam decu stavila na nošu kad su počeli da sede. Skinuli smo pelene već, pre prvog rođendana i smatram da smo dobro učinili. Sve je do roditelja.

Milena R. iz Smedereva (29) ima potpuno drugačije mišljenje.

- Moje dete je odbijalo nošu. Jednostavno se plašilo i vrištalo. Skinuli smo pelene nakon drugog rođendana, ali se to pokazalo kao rano, jer je dete jednostavno bilo frustrirano. Mislim da bih sledeći put još čekala - objasnila je Milena.

- Ja se ne obazirem na tuđa mišljenja. Skinuli smo detetu posle trećeg rođendana pelene, kad je trebalo da pređe u drugi vrtić, u kome je to bio uslov. Imam troje dece, drugo dvoje nisam želela da forsiram - izjavila je Milica P. (40) koja decu takođe gaji u Beogradu.

Kakvo je mišljenje stručnjaka?

Za odvikavanje od pelena neophodno je da dete dostigne određenu zrelost koja je važna u procesu razvijanja kontrole mokraćne bešike i creva. Naravno, deca se razlikuju po svemu, pa i po ovom pitanju. Statistika kaže da deca u principu zrelapostanu sposobna da kontrolišu fiziološke potrebe između 18. i 24. meseca.

Upravo je to vreme kada bi roditelji trebalo da krenu sa odvikavanjem od pelena. Možda ste već čuli od svojih majki i baka kako su svoju decu već sa godinu dana odvikle od pelena. Neki smatraju da su današnje jednokratne pelene krive što ih deca sve duže nose, jer dete i kada ih ima na sebi ne oseća da je mokro.

Bez obzira na to, psiholozi i pedijatri misle da ne treba na silu stavljati dete na nošu, jer se može stvoriti  odbojnost i frustracija. Najbitnije od svega jes da dete samo shvati da su gaćice udobnije od pelena i da je upotreba noše brža i jednostavnija od prepovijanja. Ukoliko vi kao roditelj uporno insistirate i primenjujete kaznu na način učenja, dete može doći do zaključka da mu gaćice kvare idealan život koji trenutno ima u pelenama.

 

Komentari (1)
Loading
Suzana
26.01.2022 18:03

Kao majka troje dece i baka jednog dečaka, mogu da kažem da je 12-18 meseci sasvim u redu da se dete oslobodi pelena. Današnje majke su jako komforne(čitaj lenje) sa gotovim pelenama i idu linijom manjeg otpora,da se same "ne smatraju" previše sa decom. Deci samo treba red...a ,bojim se da mladi danas i sami nemaju red...a ne da deci uvedu red. Žao mi je ,ali je često ovo razlog. Bavite se svojom decom više manje karijerom.