Ovo su faze razvoja GOVORA kod dece: Obratite pažnju na svaku, pre nego što se obratite stručnjaku!

Vesti 27.01.2022 10:45 0

Verovali ili ne, govor započinje još od rođenja deteta

Ovo su faze razvoja GOVORA kod dece: Obratite pažnju na svaku, pre nego što se obratite stručnjaku!

unsplash.com

Da bi dete stiglo do prvih reči, mora da pređe dug put razvoja komunikacijskih sposobnosti - sposobnost razumevanja govora i sposobnost govorne produkcije.

Imajte u vidu da se svako dete razlikuje

Razvoj jezika nije kruto definisan i određen, a kada će ko progovoriti isključivo zavisi od deteta do deteta. Ipak, postoje pravila kako izgleda tok normalnog jezičkog razvoja u prvoj godini života.


Prva faza je faza osnovnih bioloških šumova i ona traje od rođenja do 8. nedelje. Reč je o fazi refleksno-spontanog glasanja, kada beba ispušta glasove prijatnosti i glasove neprijatnosti.

Ova faza je veoma važna za kasniji govorni razvoj. Kao što je već poznato bebe po rođenju plaču na isti način, a onda se plač modifikuje u zavisnosti od jezičkog okruženja. Komunikaciju bebe u tom periodu svodi se i na pokrete celog tela i izraze lica.

Kako se govor razvija?

Bebe od rođenja mogu da prepoznaju glas svojih roditelja, pa tako uspešno razlikuju glas mame i tate, glas mame beba je slušala još u stomaku..

Beba, čim se rodi sa pažnjom gleda u lice majke.U najranijem uzrastu javlja se i prvi refleksni osmeh.

Faza gukanja

Faza gukanja bi trebalo da počne oko osme nedelje i da traje  do 20 nedelje. U ovoj fazi dete počinje da suvaja prve elemente govora. Dok leži na leđima bebac otkriva grlene suglasnike k,g,h i, tako u kombinaciji sa vokalima beba počinje da guče. 

Ako se u gukanje uključe i roditelji, ono duže traje. Između drugog i četvrtog meseca života beba počinje da reaguje na značenja različitih tonova glasa. Obratite pažnju da li dete okreće glavu u pravcu zvuka.

Faza igranja glasovima

Faza počinje kada dete napuni otprilike  tri i po meseca i traje najdalje do šestog meseca, a odlikuje se  spajanjem odvojenih glasova u glasovne grupe na čijem temelju se ustvari i gradi govor. Ovo je prelazna faza iz gukanja u fazu brbljanja.  U četvrtom mesecu beba otkriva čari igre.  Ovo je predivan period, jer beba sada zna da se igračka pomera, ako je ona dodiruje. Voli zvučne igračke i igračke sa vizuelnim efektima, a počinje da obraća pažnju i na muziku


U ovj fazi bi trebalo da imitirate zvuk koji dolazi iz bebine okoline.

Brbljanje

Ova je faza između šestog i devetog meseca. Faza brbljanja poklapa se sa početkom zauzimanja sedećeg položaja. Beba sad ima potpuno novi pogled na svet. U ovoj fazi mnogo brblja, čak i kad je sama. ali mnogo više se čuje kada ima još nekog u prostoriji. U ovom period počinje da plače kada joj se približi nepoznata osoba. 

U brbljanju se pojavljuju mnogi glasovi samoglasnici- a e i o u, u kombinaciji sa suglasnicima: k g p b t d m n. Pravi razne pokrete lica i upravlja pokretima usana i jezika, pri kraju ove faze počinje da se služi sa pa pa, taši taši. Roditelji obično u ovom period i uče bebu ovoj pesmici. Beba počinje da razume jednostavne naloge.

Pojava prvih reči

Obično se javlja od devetog do 15 pa i do 18. meseca. U ovom periodu  beba najčešće izgovara prvu reč, odnosno reč koja ima značenje. Savet  je da izgovarajte cele reči kada dete pokušava da izgovori prve slogove. Slogovno izgovaranje je karakteristika faze progovaranja. Oko 18. meseca reč ima značenje cele rečenice.

Da li treba da se obratim logopedu ili defektologu?

Ako ovo primećujete, ne bi bilo loše da to uradite:

  • ukoliko dete do 18. meseca ne razume jednostavne govorne naloge,
  • ne reaguje na taši-taši,
  • ne maše u znak pozdrava 
  • ne pokazuje tri dela svog tela
  • ne drži je pažnja bar nekoliko sekundi
  • ne progovora do druge godine i
  • u rečniku još uvek ima svega nekoliko reči

Imajte u vidu, da govor može kasniti, ako je dete na drugom polju napredno.

Ako, ipak nakon 30. meseca ne zna da izgovori prostu rečenicu, ili je govor oko treće godine potpuno nerazumljiv i ako ima usporen govor - obratite se za stručnu pomoć. 

Komentari (0)
Loading