"Da li ste vi normalni?!" Reklama za KNJIGU žestoko je UVREDILA i NALJUTILA sve žene u Srbiji!

Tamara Đurđević Vesti 30.01.2022 09:25 2

Potez ove izdavačke kuće neprestano se komentariše na društvenim mrežama

"Da li ste vi normalni?!" Reklama za KNJIGU žestoko je UVREDILA i NALJUTILA sve žene u Srbiji!

Shutterstock

"Ma da li ste realni?! , Ko god da je ovo napravio neka da sam sebi otkaz, Žanr - horor!, 1. Sabrati se
2. Otpustiti digital team 3. Ponovo se sabrati 4. Izviniti se za ovu objavu - Evo napravite smoothie od ovih sastojaka i mozda vam ostane 0.05gr legitimiteta. Šta je bre ljudi sa vama?!, Da li ste vi normalni?!" 

Ovo je samo deo komentara koji su preplavili društvene mreže usled poslednje objave na Instagram profilu izdavačke kuće Laguna. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laguna (@laguna_knjige)

 

 - RECEPT ZA SAVRŠENU ŽENU

  • 200 gr samopouzdanja
  • 200 gr nezavisnosti
  • 150 gr odvažnosti
  • 200 gr preduzimljivosti
  • 300 gr požrtvovanosti za svoju porodicu
  • 200 gr neustrašivosti

 

Vrlo uvredljivo, uznemirujuće i degradirajuće, zar ne?

Jasno mi je da je u pitanju novi roman kanadske autorke Alis Hejl pod naslovom "Recept za savršenu suprugu", ali mi nije baš jasno ko je sebi dao za pravo da na ovaj način promoviše roman koji se bavi životima dve snažne i hrabre žene koje bore za svoje mesto u muškom svetu. 

Mahom su dame te koje su oštro komentarisale potez gorepomenute izdavačke kuće i vrlo slobodno osudile ovaj antifeministički "marketinški trik "koji "diretkno udara" na sve ono što je žena. 

Ko je sebi dao slobodu da određuje šta je jedna savršena žena?!

Pade mi na pamet Klara Cetkin. Neustrašiva, hrabra i smela žena koja se, davne 1910. na Prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji u Kopenhagenu, "muški" izborila da svaka žena ima pravo glasa

Ova feministička ikona još tada uspela je da se izbori za jednake plate za žene i muškarce, uspešno se založila za poboljšanje položaja svake žene u društvu, kao i jednakost kada je odgajanje deteta u pitanju. 

Nećemo to da pokvarimo sada kada je sve drugačije. Sada kada žene mogu da nose pantalone, da se šišaju na "muške" frizure, kada žena može da bude predsednik jedne države, sada kada žena može baš sve. 

"ŽENI JE MESTO U KUHINJI"

Klasična floskula muškog homosapiensa odgojenog u strogoj partijarhalnoj porodici je nešto što s vremena na vreme čujem. Onako u prolazu, te se svaki put naježim usputno od glave do pete, ali samo nastavim dalje. Ne upuštam se u takve dijaloge, kao ni u bilo koju priču koja za cilj ima da ŽENU stavi u neki čošak isklesan degradirajućim formama. 

Žena je svet, žena je stub porodice. Žena je snaga, žena je inspiracija. 

I još svašta nešto je žena. Ona je majka, baka, tvoja sestra. Nečija savršena supruga sa svim manama i vrlinama. Ona je oslonac i koren svega što postoji.  Žena donosi novi život. 

S toga, žena je život. 

Opominjemo, apelujemo, skrećemo pažnju - svaki vid degradiranja i omalovažavanja ne bi smeo da se desi. Posebno ne ovako javno, ovako sramotno. 

Osim toga, oznaka za grame nije "gr" već "g". 

Samo kažem. 

P.S Toplo preporučujem Laguni da se izvini zbog ovakve objave. 

 

 

 

 

Komentari (2)
Loading
Milutin
30.01.2022 11:36

Lako je kritikovati knjigu i izdavačku kuću.prvo treba probati taj recept pa onda dati komentar.svako istraživanje ovog recepta u trajanju od 3 do 6 meseci bi bilo relevantno a to je samo pola godine.ne može se suditi o nečemu što niste iskusile.

Otus
30.01.2022 11:41

??? Nikako mi nije jasno kako gornja "receptura" moze biti uvredljiva. Evo ja sam muskarac i iskreno bih voleo da gornji popis karakteristika opisuje mene kao supruga. Cini mi se da smo u velikom problemu ako su danasnje dame toliko gadljive na gornji model supruge. Nadam se da je samo u pitanju obracun nekog influensera i njegove licne armije botova (pratilaca) sa izdavackom kucom. Kroz poslove moje supruge i nekih prijatelja sam dobro upoznat koliki lesinari influenseri mogu biti, svesni svoje snage koju im je, nazalost, danasnje nakaradno drustvo dalo.