U srcu Sahare postoji ŽENSKO CARSTVO, ovo je nepoznato lice ISLAMA: Njihove intimne navike mogu biti neprijatne

Vesti 11.07.2022 15:41 0

Osim muža, mogu imati mnogo se*sualnih partnera. Nakon razvoda, za koji mogu čak i da podnesu zahtev, sva imovina prelazi u njihove ruke. Poštovani su i obožavani do te mere da se zet ne usudi da jede u istoj prostoriji kao i svekrva. Njihovi životi dokazuju da čak i u islamskom svetu žena može stati na tron u društvenoj hijerarhiji

U srcu Sahare postoji ŽENSKO CARSTVO, ovo je nepoznato lice ISLAMA: Njihove intimne navike mogu biti neprijatne

Shutterstock

U srcu pustinje centralne Sahare, koja obuhvata delove Alžira, Libije, Malija, Nigerija i Burkine Faso, živi narod Berbera koji sebe naziva "kel tamašek", što znači "govoreći Tamašek" ili "slobodan" ljudi". Takođe se nazivaju "plavim ljudima". Plava boja kože kod muškaraca, ratnika pustinje, potiče od supstance koju boje turbani. Visoke temperature i znoj rade svoj posao. Koža je toliko zasićena bojom da se ne može oprati nakon mnogo godina.

Ovde je žena ta koja kontroliše sve aspekte života

Ovaj nomadski narod nikada nije razvio tradicionalnu državnost - njihov dom je uvek bio pustinja. Procenjuje se da je 1,3 miliona ljudi prešlo na islam u 14. veku, ali je zadržalo svoju tradiciju i običaje. On je stvorio zajednicu u kojoj žene dominiraju i kontrolišu sve aspekte života. Ona je majka - osnivačica, supruga i nezavisna vlasnica imovine.

Društvena struktura Taurega zasnovana je na ženi. Veći deo ovog jedinstvenog položaja žene u arapskom svetu potiče od verbalne tradicije prema kojoj Tauregi potiču direktno od mitske kraljice Tin Hinan - lepe, visoke, sa besprekornim licem, svetle boje kože, velikih i dirljivih očiju , tanak nos. Hinan je bio oličenje lepote i moći, pa nije ni čudo što ovu zajednicu pokreće matrijarhat.

Žena ovde uživa nezavisnost i privilegovan status. U braku ona igra centralnu ulogu u obrazovanju dece i brizi o domu. Obrazovanje, između ostalog, uključuje pružajući im znanje o životu u pustinji, orijentaciju na terenu, negu životinja, poznavanje biljaka. Devojčice se takođe uče da sviraju violinu i instrument koji se zove imzad (vrsta viole).

Žena ovde nema samo pravo na imovinu, već i na sve stvari koje porodica poseduje. Ovako majčina linija određuje status bebe. U Mauritaniji, gde su takođe prisutni Tauregi, žene vode porodične poslove. Muž donosi uglavnom životinje u miraz, a žena veliki šator, koji će biti porodična kuća (i koji će ostati njeno vlasništvo u slučaju razvoda ili udovstva). Međutim, muž ne sme ući u šator ako mu je žena odsutna.

Svake noći može imati drugog ljubavnika

Žena je ta koja bira muškarca za svog muža i ima pravo na razvod. Možda ima nekoliko ljubavnika i obožavalaca pre braka. Ako provede noć sa ljubavnikom, porodica se pravi da ništa nije videla, iako svi provode noć u istom šatoru. Sutradan će možda imati drugog muškarca u krevetu.

U srcu Sahare postoji ŽENSKO CARSTVO, ovo je nepoznato lice ISLAMA: Njihove intimne navike mogu biti neprijatne

Shutterstock

 

Devojke se udaju kasnije nego u drugim zajednicama, oko dvadeset godina. Proces veridbe je sledeći: prvo, zaljubljena osoba vodi računa da devojka pristane na udaju . To čini preko jednog ili više starešina iz plemena, koji traže od devojke da se uda za njega u njegovo ime. U međuvremenu, pregovori u vezi s mirazom između porodica budućih supružnika su u toku. Uopšte, miraz su životinje (kamile i volovi). Ceo bračni depozit nudi se porodici buduće neveste.

Venčanje se odvija u dve faze

Prvo se slavi verski obred. U maloj grupi, čovek sa verskim znanjem prepoznaje odnos tako što u prisustvu svedoka izgovara suru iz Kurana koja odgovara okolnostima. Zatim mladenci razmenjuju poklon i piju čašu mleka, nakon čega se određuje datum venčanja. Na današnji dan mladu prate starica koja je njen savetnik i devojke njenih godina kao deveruše.

Deve su neodvojivi element miraza, a bez kamila zajednica Taureg ne bi mogla funkcionirati. Oni su ti koji im omogućavaju kretanje preko pustinjskog peska. Kamila može putovati do 300 km bez odmora i ne piti vodu 10 dana. Svako porodično slavlje, venčanje ili sahrana povod su za doniranje kamile.

Prekršili ste pravila protiv žene? Bićete isključeni iz zajednice

Njihovo idealizovanje i poštovanje duboko su ukorijenjeni u kulturi Tuarega i deo su znanja koje stiču rano. Ašak je kodeks ponašanja zajednice koji se uvodi kod dečaka. To je neka vrsta etičkog kodeksa koji obavezuje muškarce da poštuju žene, njihovu slobodu izražavanja i svoja imovinska prava. Muškarac koji prekrši ova pravila lišen je svih svojih prava i može biti isključen iz zajednice ako žena tako odluči.

Uprkos radikalizaciji islama još u Centralnoj Sahari, zajednica Taureg ostaje nezavisna i jedinstvena u odbrani svojih vrednosti. Žene su izuzetak kada je u pitanju pokrivanje lica. Ne moraju to da rade jer su, kako kažu Tauregi, „žene lepe i voleli bismo da im vidimo lica“.

U srcu Sahare postoji ŽENSKO CARSTVO, ovo je nepoznato lice ISLAMA: Njihove intimne navike mogu biti neprijatne

Shutterstock

 

Žena Taureg učestvuje u svim porodičnim i plemenskim odlukama. Kao čuvar tradicije i kulture, uživa izuzetno poštovanje. Ona prenosi znanje i uči decu. Upoznaje ih sa taureškim pismom, tifinaškim pismom i uliva im dobre manire, poput ljubaznosti, suzdržanosti, skromnosti prema članovima plemena i poštovanja drugih.

Otac je sekundarni pojam

Tuarenske zajednice su matrilinearnog srodstva i zajednički preci su uspostavljeni po liniji majke. Tradicionalno, po rođenju, mladi Taureg saznaje samo za rodoslov svoje majke, ali ne i za porodičnu istoriju svog oca. Dete pripada majci i njegova krv. Samo žensko potomstvo se računa. Otac je sekundarni pojam u tradicionalnim prikazima.

Ovaj pristup ulozi žena značajno se razlikuje od normi usvojenih u arapskoj zajednici. Štaviše, žena nije samo jednaka sa muškarcem, već ima i viši položaj u hijerarhiji. Ima porodičnu imovinu i ne mora učestvovati u troškovima domaćinstva.

U srcu Sahare postoji ŽENSKO CARSTVO, ovo je nepoznato lice ISLAMA: Njihove intimne navike mogu biti neprijatne

Shutterstock

 

Monogamiju nameću žene, iako islamski zakon dozvoljava mužu da ima nekoliko žena. Žena Taureg je nezavisna od svog muža, sa kojim se može rastati, ako želi, iz malo razloga. Ovaj privilegovani položaj i primenljive društvene norme učinile su žene Taureg ljudima inicijative i inteligencije bez premca u arapskoj zajednici.

Razvod iz bilo kog razloga, novi muževi na redu

Udata žena uživa veće priznanje što ima više muških prijatelja. Međutim, prema tradiciji ne može favorizovati nijednu od njih. "Prijatelj je za oči i za srce, a ne samo za krevet, poput Arapa", kaže Taureg.

U srcu Sahare postoji ŽENSKO CARSTVO, ovo je nepoznato lice ISLAMA: Njihove intimne navike mogu biti neprijatne

Shutterstock

 

U zajednici Taureg, u pomenutoj Mauritaniji, suprotno arapskim običajima, što žena ima više muževa, to je njen ugled veći. Podsetimo, žena se može razvesti pod bilo kojim izgovorom, na primer, verujući da je suprug ne obožava dovoljno. U većini muslimanskih zajednica prema razvedenoj ženi se postupa s prezirom i ostrakizmom. U saharskoj kulturi, međutim, ona se pre braka više ceni od jedne device. Prema jednoj od Tauregovih izreka: "Žena koja već ima iskustva sa muškarcima vrednija je od one koja će se upoznati sa ovim stvarima."

Za osudu je da jedete u društvu žene sa kojom niste imali se*s

Kao i u drugim stvarima, i u slučaju intimnog života, žena je ta koja ostvaruje svoje sklonosti u ovoj oblasti. Štaviše, ona može primati druge muškarce dok joj muž nije tu.

U ovoj zajednici postoji pravilo, nepoznato među ostalim plemenima ovih prostora, prema kojem se smatra da nije preporučljivo i za osudu kada muškarac koji nema se*sualni kontakt sa ženom konzumira obrok u njenom društvu.

Položaj i uloga žena u zajednici Taureg je istovremeno dokaz da čak i u islamskom svetu žene mogu biti na najvišoj lestvici društvene hijerarhije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading