"BRAČNI ŠTRAJK" Muškarci u Indiji protestuju zbog uvođenja novog zakona o SILOVANJU u braku, osećaju se UGROŽENIM!

K.Ć Vesti 17.02.2022 15:29 0

Kampanju "bračnog protesta" pokrenula je fondacija Save the Indian Famili Foundation, koja sebe naziva najvećom indijskom grupom za ljudska prava. Njeni članovi smatraju da će kažnjavanje silovanja u braku ugroziti muževe i olakšati ženama davanje lažnog svedočenja. Indijski advokati su drugačijeg mišljenja, prema kojem sadašnji zakon ne obezbeđuje bezbednost udatih žena

"BRAČNI ŠTRAJK" Muškarci u Indiji protestuju zbog uvođenja novog zakona o SILOVANJU u braku, osećaju se UGROŽENIM!

Shutterstock/Twitter

Unosi objavljeni poslednje nedelje januara sa heštegovima #MarriageStrike i #MaritalStrike deo su onlajn kampanje protiv izmena Krivičnog zakona u Indiji. Jedan od zaključaka je da se u to unese i bračno silovanje. Kreatori kampanje veruju da će novi zakon dovesti muškarce u opasnost, dovodeći ih u opasnost od nepotvrđenih navoda i učiniti brak nesigurnim . Pozivaju na "bračni protest" pod kojim ... se neće venčati.

Silovanje u braku nije zločin u Indiji

Iako je Indija poslednjih godina revidirala svoje zakone o seksualnom napadu, nije uspela da zaštiti udate žene od prinude na seks od strane supružnika. U 2016. godini, konzervativna vlada Narendre Modija izjasnila se protiv kažnjavanja silovanja u braku jer bi to moglo da „uznemirava muškarce“.

Indija spada u oko 30 zemalja sveta, zajedno sa zemljama poput Pakistana, Avganistana i Kine u kojima silovanje u braku nije krivično delo. Indijski zakon o silovanju onemogućava da se seksualni čin između muškarca i njegove žene posmatra na ovaj način i datira još iz kolonijalnih vremena. Pre dve nedelje, sudije Vrhovnog suda u Delhiju počele su saslušanja po brojnim pritužbama tražeći da se izuzetak ukine na osnovu toga što je zastareo i nepravedan.

Protivnici kazne za silovanja u braku tvrde da će novi zakon uništiti "indijski porodični sistem".

Aktivisti za ljudska prava veruju da će Indija postati mesto gde će „muškarci biti građani drugog reda“. Akciju protesta na Tviteru pokrenula je konzervativna fondacija Save the Indian Famili Foundation, koja sebe naziva najvećom indijskom grupom za ljudska prava. Njeni članovi kažu da se zakon o nasilju u porodici zloupotrebljava i primenjuje u Indiji protiv muža ili njegovih roditelja u slučaju razvoda u kojem porodice tuže za miraz. Iz tog razloga, u Indiji ima čak i ubistava,

Članovi organizacije smatraju da bi, ako bi se doneo zakon o bračnom silovanju, to dovelo do "lavine lažnih svedočenja protiv nevinih muževa".

U okviru protesta žele da predlože alternativnu porodičnu strukturu bez supruga, u kojoj će se oslanjati na porodične i društvene veze – ali i na sebe. Veruju da im ne treba partner koji će ih kuvati i čistiti.

 

Komentari (0)
Loading