DA LI NAM JE IZGLED PARTNERA BAŠ TOLIKO BITAN? Psiholozi kažu da postoji par karakteristika koje podsvesno tražimo!

Vesti 18.02.2022 17:00 0

Psiholozi tvrde da je naš mozak još od rođena predodređen da u kasnije, u životu traži i prepoznaje određene karakteristike na licima drugih ljudi

DA LI NAM JE IZGLED PARTNERA BAŠ TOLIKO BITAN? Psiholozi kažu da postoji par karakteristika koje podsvesno tražimo!

Shutterstock

Iako će stručnjaci za veze i psiholozi često isticati kako je izgled  sporedna stvar i da čovek treba da se fokusira na druge stvari, neka istraživanja nam sugerišu da mi zapravo potpuno drugačije funkcionišemo.

Istraživanje  koje je objavila profesorka psihologije na "Eastern Connecticut State University Madeleine Fugere", pokazalo je da je fizički izgled presudan kad treba da donesemo odluku da li ćemo sa nekim izaći na kafu ili ne.

Suštinski, ljubavne veze se češće nastavljaju sa onima koje smatramo privlačnim osobama. Profesorka napominje da su nam predrasude na temelju izgleda evolucijski ostale još iz nekih davnih vremena kad smo se na njega oslanjali da nam ukaže na zdravlje partnera, njegovu starosnu dob, ali i plodnost.


- Izgled je toliko bitan jer nadilazi reči i prva je stvar po kojoj nekog možemo da procenimo - objasnila je Lusi Beresford, psiholog.

Ona tvrdi da naš mozak podsvesno u drugima traži osobine poput simetrije, iskrenog osmijeha ili oblika lica koji sugeriše snagu ili ljubaznost. Uz to, dodaje, da na naš odabir partnera utiču i drugi faktori poput toga kako su izgledali naši roditelji ili kakvi su nas ljudi okruživali dok smo odrastali. Fokusiramo li se previše na izgled?

Jedno istraživanje je pokazalo da izgled muškarca jako utiče na žensku percepciju njegovog karaktera, što može biti nezgodno kad nam se dopadaju nečije osobine, ali nas osoba fizički ne privlači, rekla je Beresford.  

 

Komentari (0)
Loading