"Egzistencija postaje mučenje": Žene u Indiji masovno oduzimaju sebi živote, šta se krije iza talasa tragedije?

K.Ć Vesti 22.02.2022 09:00 0

Prema indijskom Nacionalnom birou za krivičnu evidenciju, svake godine u ovoj zemlji oko 20.000 žena oduzme sebi život. Razlozi su različiti, uključujući zbog svojih godina

"Egzistencija postaje mučenje": Žene u Indiji masovno oduzimaju sebi živote, šta se krije iza talasa tragedije?

Shutterstock

Najnoviji podaci koje je objavio indijski Nacionalni biro za krivične evidencije (NCRB) pokazuju da trend samoubistava među ženama ne jenjava.

U 2020. godini, 22.372 žene koje su bile zavisne od svojih muževa i brinule o kući oduzele su sebi život, što je u proseku 61 samoubistvo dnevno ili jedno samoubistvo na svakih 25 minuta. Ova samoubistva su činila 14,6 odsto. svih registrovanih samoubistava u Indiji 2020. (153.052) , kako prenosi bbc.com. Prema podacima NCRB, međutim, 2009. godine čak 25.092 domaćica odlučile su da sebi oduzmu život.

Stručnjaci za mentalno zdravlje kažu da je glavni razlog zašto se žene u Indiji ubijaju je zbog raširenog nasilja u porodici u zemlji. Ovu tvrdnju potkrepilo je vladino istraživanje u kojem je 30 odsto. žena otkrilo da su se u životu susrele sa nasiljem od strane supružnika.

Razlozi zbog kojih se starije domaćice odlučuju da oduzmu sebi život su, međutim, različiti, o čemu je dr Verma Srivastava odlučila da ispriča:

- Mnogi od njih se bore sa sindromom "praznog gnezda" nakon što su deca odrasla i napustila dom. Mnoge od njih pate od simptoma perimenopauze koji mogu izazvati depresiju i plač.

Psiholog Čaitali Sinha, koja je prethodno radila tri godine u psihijatrijskoj bolnici u Mumbaiju, rekla je za bbc.com da mnoge žene koje doživljavaju nasilje u porodici u Indiji mogu da održe zdrav razum samo zahvaljujući neformalnoj podršci drugih žena sa kojima su razgovarale, tj. na primer, dok kupujete ili putujete vozom. Nažalost, pandemija koronavirusa smanjila je mogućnosti za kontakt sa drugim ženama. 

- Nisu imali drugog načina da se izraze, a ponekad je njihov razum zavisio od ovog razgovora koji su mogli da vode samo sa jednom osobom. Domaćice su imale siguran prostor nakon odlaska muškaraca na posao, ali je to nestalo tokom pandemije. U situacijama nasilja u porodici, to je takođe značilo da su često bile zarobljene sa svojim počiniocima. Ovo je dodatno ograničilo njihovo kretanje i njihovu sposobnost da rade stvari koje bi im donele radost ili utehu. Dakle, bes, bol i tuga se vremenom povećavaju, a samoubistvo se pojavljuje kao poslednje sredstvo - rekla je Sinha,

Samoubistva u Indiji su i dalje stigmatizovana i stoga se o njima otvoreno ne razgovara. Mnoge porodice pokušavaju da sakriju sramotu sa kojom se suočavaju, što im olakšavaju propisi. Ne postoji obaveza sprovođenja obdukcije u ruralnoj Indiji.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading