Posle 132 godine ŽENE su se konačno izborile za svoja PRAVA: Kolumbija promenila zakon o abortusu iz 1890, ta odluka više nije ZLOČIN!

K.Ć Vesti 22.02.2022 12:05 0

Odlukom kolumbijskog ustavnog suda dekriminalizuje se abortus u prve 24 nedelje trudnoće

Posle 132 godine ŽENE su se konačno izborile za svoja PRAVA: Kolumbija promenila zakon o abortusu iz 1890, ta odluka više nije ZLOČIN!

Tanjug/Ap

- Ovo stavlja Kolumbiju na čelo zemalja Latinske Amerike. To znači da će mnoge žene i tinejdžerke sada biti zaštićeni - rekla je Marijana Ardila, advokat iz Kolumbije za Vomen's Link Vorldvide.

Krivični zakon iz 1890. godine, u članu 640, dozvoljavao je abortus kada je bilo apsolutno neophodno da se spase život majke, ali je navedeno da zakon ne preporučuje takva sredstva, koja su „uopšteno osuđivana“ od strane Katoličke crkve , zvanične vere u to vreme.

Prema kolumbijskom zakonu, abortus više nije zločin, odlučio je u ponedeljak najviši ustavni sud zemlje. Odlukom Ustavnog suda žene će moći da prekinu trudnoću do 24 nedelje bez straha od osude i odlaska u zatvor.

 

 

Do sada je abortus u Kolumbiji bio legalan samo u strogo određenim slučajevima: kada je trudnoća nastala kao posledica krivičnog dela, kada je život trudnice bio ugrožen i kada su utvrđene teške mane ploda. Sa izuzetkom ova tri izuzetka, žene koje su abortirale i one koje su pomagale mogle su biti osuđene na zatvorsku kaznu od 16 do 54 meseca. Aktivisti za prava na abortus u Kolumbiji često su isticali da je zakon na snazi stvorio sistem na dva nivoa: bogatije žene u gradovima su mogle da abortiraju jer su znale da iskoriste jedan od izuzetaka navedenih u zakonu, dok su siromašnije žene sa nižim obrazovanjem imale ograničeno znanje o abortusu.

Abortus će biti dostupan i manje bogatim ženama

Tužioci u Kolumbiji su svake godine pokrenuli oko 400 slučajeva protiv žena koje su imale abortus ili su im pomagale. Najmanje 346 osoba je osuđeno i zatvoreno od 2006. godine. Prema istraživačima iz Causa Justa, koalicije grupa za prava na abortus koja je pogledala vladine podatke, skoro sve istrage o abortusu su se odvijale u ruralnim oblastima, uključujući devojčice od samo 11 godina.

Presuda kolumbijskog ustavnog suda usledila je nakon višegodišnjih napora žena i latinoameričkih nevladinih organizacija da zahtevaju veću zaštitu i prava, uključujući pristup abortusu. Ova odluka takođe otvara put za dalje regulisanje ovog procesa od strane kolumbijske vlade.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading