Šta trebate da znate o početku ŠKOLSKE GODINE: Zna se kako će funkcionisati nastava i ko odlučuje o promeni modela, a tu je i specijalni TIM

Naj žena/B.P/K.Ć Vesti 01.09.2021 08:36 0

Nezavisno od ovoga, svi nastavnici su u obavezi da prate da li se epidemiološke mere poštuju

Šta trebate da znate o početku ŠKOLSKE GODINE:  Zna se kako će funkcionisati nastava i ko odlučuje o promeni modela, a tu je i specijalni TIM

Shutterstock

Svi prosvetari (ali i kompletno školsko osoblje) dužni su da kontrolišu da li đaci poštuju mere, pre svega one koje se odnose na nošenje maski, otkriva za Alo! Miodrag Antić iz Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kaže sagovornik za Alo.rs, u svakoj školi biće formiran specijalni tim čiji će sastav odrediti direktor škole ili pedagoški kolegijum.

Taj tim dnevno će pratiti poštovanje mera i pripremati izveštaj o epidemiološkoj situaciji, koji se jednom sedmično prosleđuje Ministarstvu prosvete.

- U sastav školskog tima moze ući školski lekar i nekoliko nastavnika, ali svaki nastavnik treba da nadgleda da li se mere sprovode - precizira Antić, i dalje objašnjava:

- Specijalni školski tim nadgledaće da li đaci nose maske, peru ruke... Što se tiče kažnjavanja zbog nepoštovanja mera, nisam za to, mog đaka ne moze niko da kazni. Prošle godine smo dali jednom dečku ukor odeljenskog veća, plakao je toliko da nije mogao da dolazi u školu.

NAJGORE U TUTINU

Podsetimo, đaci se danas vraćaju u školske klupe u većem delu Srbije po modelu nastave sa časovima od 45 minuta i kompletnim odeljenjima u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola koji je formiralo Ministarstvo prosvete i koji donosi odluke zajedno sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje, u 15 opština će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.

- Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Ćuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik - navode iz Ministarstva prosvete, i dodaju da je Tutin zbog izuzetno loše epidemiološke situacije jedina opština u kojoj će nastava u srednjim školama biti organizovana prema trećem modelu, onlajn.

U većini škola prijem za prvake biće organizovan danas.

ČASOVI 45 MINUTA

Direktor OŠ „Ljuba Nenado vić“ u Žarkovu Đuro Kosić kaže da su u toj školi juče održane sednice nastavničkog veća. Takođe, dan je iskorišćen da se dezinfi kuju sve prostorije.

- Kod nas u školi nema zaraženih nastavnika ni osoblja. Pri preme se odvijaju po planu. Svi učenici će krenuti normalno u školu, časovi će za sve đake biti 45 minuta, a doček prvaka biće organizovan u skladu s epidemiološkim merama - rekao je Kosić za Tanjug.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da danas u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida 19 i oni koji su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Takođe, ukoliko u odeljenju bude zaražen jedan učenik, svi đaci biće u obavezi da konstantno nose maske, a kad se zarazi dvoje, celo odeljenje prelazi na onlajn nastavu deset dana.

Tri modela rada škola

1. MODEL - Učenici sede zajedno, nose masku do učionice, a u učionici samo dok razgovaraju i odgovaraju. U dvorištu ne nose maske. Vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na manje od 1,5 metara. Nema podele odeljenje, časovi traju 45 minuta.

2. MODEL - Kombinovana nastava za srednjoškolce I učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole (dan onlajn/dan u školi). Isti režim može se uvesti i za peti I šesti razred.

3. MODEL - Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za starije osnovce kombinovanu nastavu (dan onlajn/dan u školi), a za osnovce do četvrtog razreda podelu odeljenja i časove od 30 minuta u školi.

I boravak počinje normalno

Školska godina gotovo u celoj Srbiji počinje normalno, a isti režim važi i za produženi boravak. Sve će, bar za početak, biti kao i pre korone, ali uz striktno poštovanje epidemioloških mera.

- Na prvom roditeljskom sastanku zainteresovani roditelji će decu prijaviti za pohađanje boravka. Niži razredi kod nas u školi pre podne imaju nastavu, tako da nakon toga nastavljaju aktivnosti u boravku.

Odeljenja produženog boravka će se oformiti nekoliko dana od početka školske godine, počeće da funkcionišu od 6. septembra - rečeno je za Alo! u jednoj osnovnoj školi, a slično je i kod drugih.

Komentari (0)
Loading