"Bila je DOBRO, odjednom su joj otekle ruke i noge": Mama je opisala simptome OPASNOG stanja koje se javlja kod dece

Vesti 25.04.2023 11:20 0

Jedna mama opisala je kako su detetu otekle ruke i noge, i kako je hitno završila u bolnici. U pitanju je bilo opasno stanje koje može biti komplikacije virusnih infekcija

"Bila je DOBRO, odjednom su joj otekle ruke i noge": Mama je opisala simptome OPASNOG stanja koje se javlja kod dece

Shutterstock

 

Mama opisala je strašan trenutak kada je shvatila da je njeno dete dobilo rabdomiolizu. Stejsi Šeridan kaže da je dvogodišnja Kembel dobila pozitivan rezultat na testu na korona virus, i da je delovalo kao da se brzo oporavlja i da će virus pregurati sa lakim simptomima, kao i većina dece, prenosi Yumama.mondo.rs

Ali posle nekoliko dana, počela je da hoda isključivo na prstima. Potom je počela da odbija da se osloni na nožice, da plače i stalno traži da je nose. Mama je bila zbunjena, pa zabrinuta, pa je na kraju pozvala doktora koji je rekao da ode u Hitnu pomoć.

Dvogodišnjakinji je konstatovana rabdomioliza, retko stanje u kojem telo razara mišićno tkivo čime se proteini oslobađaju u krvotok. Ovo stanje češće se povezuje sa ekstremnim naporom ili vežbanjem, i u opasnost dovodi jetru i bubrege. Izaziva i jake bolove u mišićima, zbog čega je devojčica stalno plakala.

Rabdomioliza je vrlo retka kao komplikacija od kovida, zbog čega su lekari prvobitno mislili da devojčica ima multisistemski upalni sindrom (MSIS), koji se češće javlja kod dece. Ali je utvrđeno da je malena Kembel dobila upravo ovu opasnu komplikaciju, što znači da se ona može dogoditi i kod mališana sa lakim simptomima kovida. Rabdomioliza se, upozoravaju pedijatri, može javiti i kao komplikacija drugih virusnih infekcija.

Mama Stejsi je upozorila roditelje i na simptome koji su ukazivali da nešto nije u redu.

"Imala je bolove, ali i oticanje u rukama i nogama. Nije mogla da se osloni na noge, i iako smo već kod kuće nakon boravka u bolnici, i dalje joj je malo teže da se kreće, naročito kada su stepenice u pitanju", rekla je ona.

Komentari (0)
Loading