Danas počinje USKRŠNJI post: Traje 48 dana, a ova pravila morate da ispoštujete

Vesti 07.03.2022 13:20 0

Veliki post, počinje 7. marta i traje 23, aprila 2022. godine. Jedan od narigoriznijih postova koji obeležavaju svi pravoslavni vernici.

Danas počinje USKRŠNJI post: Traje 48 dana, a ova pravila morate da ispoštujete

Shutterstock

Danas počinje Uskršnji post, koji taje tačno 48 dana i to je najstrožiji post u toku godine. Posti se na vodi, izuzev vikenda a namernice treba da budu bazirane na biljnom poreklu. Što je najbitnije post se ne odnosi samo na hranu, već i na misli i dela. Ovi saveti mogu da vam pomognu da lakše kroz ovo prođete

Priprema je najvažnija

Treba imati svest o tome da treba više od 40 dana biti na određenom režimu ishrane, ne na dijetalnom, već na posnom. Mnogi tu prave ogromnu gršku, jer post smatraju kao dijetu, koja zapravo to nije. Vaš cilj treba da bude da pročistite svoj duh i svoje telo. Svakako da ćete u svako pogledu očistiti telo od toksina, tako da će vam i biti možda neka vrsta dijete.

Svrha posta je da to bude vreme u našem životu kada usporavamo tempo našeg svakodnevnog života, da bismo promenili pravac i skoncentrisali se na duhovne podvige umesto na svetovne i materijalne stvari i interese. 

Pokušajte da ne optrećujete druge o vašem postu, niti da vršite pritisak nad njima.
Post je stvar izbora i ne bi trebalo da drugi imaju osećaj krivicu zbog toga. 

Izbegavajte odmor i okupljanja u toku posta jer to sve stvara iskušenja. Velika je verovatnoća da ćete se u toku odmora previše opustiti i prekinuti put, a to vam svakako nije cilj. 

Budite smireni, ne uzbuđujte se previše oko nekih trenutnih stvari. Post treba da izazove kod vas kasnije novi nivo smirenosti i ne bi trebalo da ulazite u svađe sa bilo kim. Smirite um, idite u prirodu, i pokušajte da izbegavajte sve što vas uznemirava. 

Pročistite vaše misli, i vaše telo, jer ovo je vreme za asplutno pročišenje. 

Komentari (0)
Loading