Zbog njih se deca osećaju povređeno i nesigurno: OVE reči NIKADA nemojte da im govorite

Vesti 21.06.2022 13:20 0

Često nesvesno deci govorimo neke reči i ne slutimo kako mogu loše da utiču na njih

Zbog njih se deca osećaju povređeno i nesigurno: OVE reči NIKADA nemojte da im govorite

unsplash.com

Kada nesvesno izgovorimo neke reči one mogu kod dece da izazovu bes, ljutnju a često i da se osećaju nesigurno.

Ipak, koje reči često nesvesno izgovaramo, a štetno deluju na one najmlađe?

"Požuri!"

Vaš povišen ton decu sigurno neće motivisati. Samo ćete im stvoriti dodatan stres i izazvati kod njih osećaj ljutnje za jutarnje kašnjenje. Umesto toga, potražite mirnije načine kako da ubrzate stvari. Recimo, možete sve to pretvoriti u zabavnu igru " ko će pre".

"Pusti me na miru"

Svakom roditelju ponekad treba predah, ali izgovaranjem ovih reči gurate decu od sebe i stvarate osećaj nepoverenja i odbačenosti kod njih.

Umesto toga, zamolite ih da se igraju dok završite ono što trenutno radite, a nakon toga im se posvetite.

"Zašto ne možeš da budeš poput svog brata ili sestre?"

Prirodno je upoređivati svoju jecu, ali to nikada ne bi trebalo da radite na glas. Tako stvarate nezdravu konkurenciju te ih podstičete da razvijaju osjećaj da nisu dovoljno dobri.

"Vežbom do savršenstva"

Savršeno ne postoji. U to trebate prvo uveriti samog sebe, a potom i svoje dete. Ovakvim izjavama detetu šaljete poruku da se nije dovoljno potrudilo.

Radije im objasnite da neke stvari treba ponoviti puno puta kako biste postali odlični u njima. Takođe, pohvalite njihov dosadašnji trud.

"Pusti me da ti pomognem"

Prirodno je da želite svom detetu da olakšate put do uspeha. Bilo da je reč o građenju tornja od kockica ili pak rešavanju matematičkog zadatka. Time mu samo pravite protuuslugu i potkopavate njegovu samostalnost.

"Na dijeti sam"

Ako uporno ističete sopstvene i tuđe fizičke karakteristike te o njima govorite na negativan način, velike su šanse da će i vaše dete razviti negativnu sliku o vlastitom telu. Radije im objasnite da ste odlučili da jedete zdravo jer je to puno bolje za vas. Ne mora da zna da ste na dijeti.

"Ne plači"

Tako omalovažavate važnost njegovih osećaja. Zato bi deca skrivala svoje emocije.

Objasnite detetu da razumete zašto plače te kako da se nosi s emocijama.

"Ja sam to mogao da uradim kad sam bio tvojih godina"

Svi se razvijaju i sazrevaju različitim tempom. Zato ne postavljajte pred svoje dete previsoka očekivanja i ne pokazujte razočaranje ako ne rade iste stvari koje ste vi radili u njihovoj dobi.

Dajte im do znanja da primjećujete njihov trud i napredak te ih potaknite da budu još bolji u onome što im dobro ide.

"Zato što sam ja tako rekao"

Ovo je nikakav argument i kliše kojim nikome ništa niste dokazali. Objasnite detetu zašto ste doneli neke odluke i koje su posledice ako naprave drugačije.

"Lažeš"

Ako je vaše dete stvarno lagalo i imate dokaze za to, umesto da ga napadate, pokušajte da shvatite zašto je to učinilo. Zatim započnite otvoren dijalog o tome zašto nije u redu da laže.

Komentari (0)
Loading