Škola zabranjuje nošenje veoma skupe odeće kako se ne bi diskriminisali siromašniji učenici!

K.Ć. Vesti 15.03.2022 15:34 0

Britanska gimnazija zabranjuje nošenje kaputa i jakni odabranih (veoma skupih) brendova u školu

deca

Shutterstock

Nakon raspusta, učenici srednje škole Vudčerč u Birkenhedu neće moći da nose kapute Monclera i Pireneksa. Iako nisu baš popularni u Srbiji, oni su brendovi iz kategorije luksuza. Preračunato u dinare, kaputi ovih kompanija koštaju od 190.000 pa na gore.

Direktorka škole Rebeka Filips rekla je za Indipendent da je zabrana uvedena na predlog nekih roditelja. Učenici koji nemaju skupu odeću „osećaju se stigmatizovano, osećaju se izostavljeno, osećaju se nesrećno“.

- Školu pohađaju deca od 11 do 16 godina, skoro polovina učenika dolazi iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Veoma smo zabrinuti što deca vrše pritisak na roditelje da im kupuju skupe kapute kako ne bi bili izopšteni iz društva - rekla je direktorka.

Uvedena zabrana je još jedan primer akcija koje preduzimaju britanske škole u ​​cilju suzbijanja diskriminacije siromašnijih učenika. Inicijative su uključivale zabranu skupih pernica i obeshrabrivanje nastavnika osnovnih škola da učenicima daju radove da opišu šta su radili vikendom kako se deca čiji roditelji nisu mogli da priušte da izađu i rade ne bi osećala neprijatnost.

Odluka srednje škole Vudčerč naišla je na podršku većine roditelja , ali su reakcije na društvenim mrežama bile različite.

Jedan čovek je tvitovao: "Moj sin, koji ide u srednju Vudčerč, tražio je jedan od ovih kaputa za Božić. Sada mi je rekao da ne brinem jer ne može da ga nosi u školu. Plus za mene."

Ali nisu svi mislili da je to dobra ideja. Jedan korisnik je napisao: "Mislim da je šala, neka deca imaju samo ove kapute ."

Drugi korisnik je pitao: „Zašto bismo zabranili našoj deci da nose nešto toplo i lepo što su roditelji kupili?“ ili "Veoma sumnjam da će neko dete sa lepim kaputom nekoga zlostavljati. Dakle, ako postoji slučaj da se neko razmeće svojim statusom, to je poseban problem i njime treba da se bavi škola."

Da li bi ste vi podržali ovakvu odluku škole?

Komentari (0)
Loading