MLADENČIĆI NAJBOLJI RECEPT Umesite ove kolačiće kako bi vam brak bio uspešan, srećan i dugovečan!

K.Ć. Vesti 17.03.2022 13:35 1

Pravoslavna crkva 22. marta praznuje Dan Svetih 40 Mučenika Sevastijstih, u spomen mladim vojnicima koji su položili život za veru Isusa Hrista

MLADENČIĆI NAJBOLJI RECEPT Umesite ove kolačiće kako bi vam brak bio uspešan, srećan i dugovečan!

Shutterstock

Mlade domaćice toga dana u svojoj kući dočekuju goste i pokazuju svoje umeće kao domaćice. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići. Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine, budu slatki.

Sastojci

  • 600 g mekog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 45 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • med za premazivanje

U mlaku vodu staviti šećer, izmrviti kvasac i ostavi da kvasac nadođe. U odgovarajuću posudu staviti maslinovo ulje, dodati nadošli kvasac, so i sa brašnom zamesiti glatko testo. Posudu sa testom pokriti  čistom krpom i ostaviti na toplom mestu 30 minuta da testo nadođe.

Na pobrašnjenu radnu površinu izručiti nadošlo testo. Oklagijom razvući testo na 1 cm debljine, a zatim čašom ili nekom okruglom modlom vaditi krugove. Veoma je važno da ne ostane testa, već da se svo testo potroši za 40 kolačića. Ako vam i ostane višak testa, svo preostalo testo stavite u poslednji 40. kolačić.Slagati na podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pokriti krpom i ostaviti još 30 minuta da kolačići nadođu.
Nadošle kolačiće premazati uljem. Ako u vreme kada su Mladenci ima rascvetalih voćki, otkinuti grančicu i njome na 4-5 mesta izbockati površinu mladenčića . U slučaju da nema, u tu svrhu upotrebite grančicu bosiljka.

Staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 20-25 minuta. Pečene mladenčiće,dok su još vrući, premazati medom i ostaviti da se prohlade pre služenja.

Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

Komentari (1)
Loading
JVM
17.03.2022 14:21

SOS. SOS.SOS...