Sindrom STRANOG akcenta: Sara se probudila u bolnici, nije mogla svoj glas da prepozna, progovorila na KINESKOM

Vesti 06.03.2022 16:50 0

Kao što možda već znate, teške migrene mogu uticati dosta na kvalitet života, ali, kako je otkrila jedna Britanka, one takođe mogu zauvek da promene vaš život

Sindrom STRANOG akcenta: Sara se probudila u bolnici, nije mogla svoj glas da prepozna, progovorila na KINESKOM

Printscreen/Youtube

U aprilu 2010. godine, nakon što je imala tešku migrenu, 38-godišnja Sara Kolvill hitno je prebačena u bolnicu. Lekari i medicinsko osoblje učinili su sve da joj bude udobno, i na kraju je migrena nestala. Na nesreću Sare, kada se sledećeg dana probudila, otkrila je da njen naglasak više nije postojao i da je zamenjen kineskim.

Sari je kasnije dijagnostikovan sindrom "stranog akcenta (FAS)", retko medicinsko stanje koje uzrokuje da pacijenti razviju nepoznate obrasce govora koji zamenjuju sopstvene akcente.

Sindrom stranog akcenta obično je rezultat masivnog moždanog udara ili traume na glavi, ali ga mogu uzrokovati i migrene i razvojni problemi. U svetu je bilo samo 62 prijavljena slučaja sindroma između 1941. i 2009. godine.

- To je u našim ušima - kaže profesorka Sopfija Skott sa Instituta za kognitivne neuronauke na Univerzitetskom koledžu u Londonu. - Govor se može promeniti u smislu vremena, intonacije i postavljanja jezika, tako da se to doživljava kao da zvuči strano - kaže ona.

Činjenica da akcenat nije stvaran ne umanjuje patnju pacijenata. Sara se žali da prijatelji prekinu vezu kada ih ona zove na telefon. 

Sara nakon više od tri godine patnje zbog sindroma stranog akcenta, jednostavno žudi da ponovo čuje svoj britanski naglasak.

 

 

Komentari (0)
Loading