OBIČAJI PLEME HAMER: Pre nego što se ŽENA UDA bičuje se do krvi, ne sme da zaplače jer što više ožiljaka to je ona VREDNIJA!

Vesti 08.09.2021 15:05 0

Tokom bolnog rituala, kandidat za ženu ne sme da pokazuje znake slabosti. Ne sme plakati od bola ili na bilo koji drugi način pokazati da pati. Ako položi ispit, smatra se strpljivom i vrednom udaje. Hameri neudatu ženu loše gledaju, pa svaki od njih želi da ima što više ožiljaka. Oni mogu biti od velike pomoći u budućnosti

OBIČAJI PLEME HAMER: Pre nego što se ŽENA UDA bičuje se do krvi, ne sme da zaplače jer što više ožiljaka to je ona VREDNIJA!

Pixbay

Hameri su jedna od etničkih grupa u Etiopiji - njihovo stanovništvo je oko 75.000. Oni smatraju da zemljište nije ničije i da nemaju pojma o vlasništvu nad zemljištem. "Buš" ne pripada nikome, jer pripada svima.

Njihov svakodnevni život nije lak, jer žive u neprijateljskim područjima, siromašni vodom, u tipičnom afričkom grmu. Uzgajaju uglavnom ovce. Ove su muškarci dominantni. Žene obrađuju slabo plodnu zemlju, sade kukuruz i pasulj, koji su glavna hrana za većinu plemena koja žive u oblasti doline Omo u južnoj Etiopiji. Ručni rad je izuzetno težak. Ženske odgovornosti takođe uključuju održavanje kuće i podizanje dece.

Hameri jako vode računa o svom izgledu. Podvrgavaju telo različitim tretmanima za ulepšavanje, na primer, premažu ga crvenom pastom koja je mešavina oker i užegle masti. U proseku se pere jednom mesečno i zamenjuje novim. Ovaj tretman nije namenjen samo ulepšavanju i učvršćivanju kože, već štiti i od insekata i gamadi koje se nalaze u tom delu.

OBIČAJI PLEME HAMER: Pre nego što se ŽENA UDA bičuje se do krvi, ne sme da zaplače jer što više ožiljaka to je ona VREDNIJA!

Pixbay

 

 

Žene nose zanimljiv, čak i maštovit nakit, od šarene ovčije kože, kao i izuzetno zanimljive frizure postavljene maslacem i crvenom glinom. Svaka žena Hamer zna kako da napravi frizuru nalik na dredove. Da bi sprečile njeno uništavanje tokom sna, žene spavaju s glavom naslonjenom na posebne jastuke.

Svaka žena treba da zna svoje mesto

Bračni status žene određuju velike bakarne ogrlice u obliku prstena. Prve žene nose teške ogrlice oko vrata, obruče sa okruglim cilindrom koji viri s prednje strane. Poligamija je norma, a prema njoj prva žena nosi najviše, sledeća manje. Svaka od žena mora znati svoje mesto.

Čovek može imati četiri žene. Za svakog od njih nudi porodici svoje žene poklon u obliku stoke. Broj krava u vlasništvu određuje društveni status čoveka. Što više bude imao, više će žena moći da ima. Ogrlice muž nudi u znak svoje ljubavi i uvažavanja za čin žene.

OBIČAJI PLEME HAMER: Pre nego što se ŽENA UDA bičuje se do krvi, ne sme da zaplače jer što više ožiljaka to je ona VREDNIJA!

Pixbay

 

 

Prstenje krasi ženu tokom celog života, a nošenje može biti bolno, jer su u većini slučajeva loše postavljeni i preuski. Žene su obično oskudno odevene, u gornji deo ili tuniku od kozje ili ovčije kože, ali bogato ukrašene brojnim kamenčićima ili školjkama. Odlikuje ih izuzetna lepota. Dugi vratovi, pravilne noge, velike smeđe oči, beli zubi i istaknute usne. Dok prolaze kroz savanu, svojim vitkim telom i mekim hodom podsećaju na gazele.

Urođena ljubav je u redu

Hameri žive bez struje, telefona i svih civilizacijskih pogodnosti. Oni funkcionišu prema plemenskim standardima koje su odredili starešine i vođa izabran među njima. Sela se sastoje od 15 -ak koliba okruženih ogradom koja štiti stanovnike od napada divljih životinja i mogućih neprijatelja.

Unutrašnjost kuća je vrlo jednostavna. U njima je kamin za pripremu jela i grejanje kolibe noću, i jazbina od životinjske kože. Za razliku od drugih plemena, enterijeri Hamer koliba su uredni i čisti. Kao pastir i putujući narod, grade kuće koje su lake za transport do drugih mesta bogatih vegetacijom za stoku.

Hameri posećuju i pijacu u Turmiji, gde možete sresti stotine žena iz plemena koje tamo trguju svojom robom i upoznati žene iz drugih plemena u društvene svrhe. Pre stotine godina to su radile njihove prabake, a potom i majke, a to rade i danas. Sajmovi su deo Hamerovog života. Oni prodaju svoje useve - mleko, goveđu krv, sir, koze, ovnove i pivo. Kupuju voće, povrće, tekstil.

Ulazak u odraslo doba - inicijacija

Dečak postaje muškarac nakon što je prošao tradicionalnu ceremoniju inicijacije poznatu kao Ukuli. U Hamerovoj tradiciji, da bi muškarac mogao da traži ženu, mora sebi to priuštiti. Zato ima i onih koji prođu Ukuli sa 35 ili više godina.

Proslave traju nekoliko dana, a svakog učesnika lično imenuje poglavica. Od tog trenutka uzima ime Ukuli. Zadatak je hodati bez pada na leđima 12 do 20 bikova koji stoje jedan do drugog.

OBIČAJI PLEME HAMER: Pre nego što se ŽENA UDA bičuje se do krvi, ne sme da zaplače jer što više ožiljaka to je ona VREDNIJA!

Wikipedia

 

Ako uspe, smatra se odraslom osobom i istovremeno spreman za brak. Svi imaju samo četiri pokušaja. Kandidat ulazi u zadatak potpuno gol. Međutim, prvo čisti svoje telo tako što ga je namazao kravljom izmetom pomešanom sa peskom kako bi oprao svoje grehe.

Ceremonija okuplja sve Hamere i velika je proslava. I žene i muškarci za ovu priliku ukrašavaju svoje telo brojnim slikama. Žene donose sirkovo pivo jer muškarci vole da ga konzumiraju u velikim količinama. U celom selu, dok se slavi, možete osetiti karakterističan miris kvasca i plesnivog i fermentisanog semena sirka. Svečanost Ukuli je takođe prilika za uspostavljanje muško-ženskih kontakata, posebno tokom zajedničkih plesova. Devojka koju zanima dečak samo ga šutne u nogu.

Postoje i pesme i plesovi tokom kojih Hameri imaju zvečke pričvršćene za noge. Ples je simboličan i govori o čoveku koji tek prolazi kroz test muškosti. Ako dečak ne izađe kao pobednik sa ovog suđenja, postaje sramota i teret svom plemenu. Mora da čeka godinu dana da se ceremonija ponovi. Ako mladić prođe test, postaje Donza i jedno vreme pripada grupi Moza koji imaju svoje rituale i slede svoju ishranu. Zabava se nastavlja do kasno u noć, kada glavni junak bira svoju buduću ženu, zatim se vraća svojoj porodici i ženi oko 18-30 godina.

Uspeh na ceremoniji Ukuli nije dovoljan. Mladić takođe mora dobiti pristanak roditelja. Na kraju krajeva, venčanje zahteva od mladoženje da plati za mladu u obliku stada goveda. Pravilo je da se 17-godišnja devojka udaje za 30-godišnjeg muškarca. Zbog toga mnoge od njih postaju udovice u najboljim godinama, pa je stoga ceremonija bičevanja toliko važna.

Flagelation - ispit za ženu

Pre braka, muškarac mora testirati kandidata za ženu. To je bolno iskustvo za ženu, ali ako želi da nađe muža, neophodno je. Šta je test? Žena traži tanke grančice koje daje muškarcu. Ženu bičuju posebnom vrstom štapa i ne sme pokazati nikakve znakove slabosti tokom ovog rituala. Ne može da plače ili na drugi način pokaže da pati. Ako položi ispit, smatra se strpljivom i vrednom udaje. Bičevanje je ritualna ceremonija na kojoj mlade žene pokazuju svoju posvećenost muškarcima. Čovek koji ih bičuje još ne može biti oženjen.

Za žene iz plemena Hamer, vidljivi ožiljci na telu pokazuju posvećenost muškarcima koji su ih bičevali, nanoseći im rane. Ožiljci su takođe prilika da se pozovu, ako je potrebno, oni koji su ih šibali, posebno kada neki od njih postanu udovice. Ožiljci na telu dokaz su posvećenosti žene i muškarac koji ih je naneo ne može odbiti pomoć ili izdržavanje u teškom periodu njenog života. To nije lagano bičevanje simulirano radi same ceremonije. Muškarci udaraju ženska leđa tankim granama oštrim poput britve do krvi.

OBIČAJI PLEME HAMER: Pre nego što se ŽENA UDA bičuje se do krvi, ne sme da zaplače jer što više ožiljaka to je ona VREDNIJA!

Pixbay

 

 

Svaka žena želi da ima što više ožiljaka. Da bi ožiljci bili vidljiviji, žene prvo podmazuju svoje telo maslacem, što takođe smanjuje bol. Bičevanje je sastavni deo ceremonije Ukula. Pijane ravnopravno sa muškarcima, žene pokušavaju da uznemire muškarce i uznemire ih vikom, pevanjem, zadirkivanjem i bockanjem. Ako uspeju, predaju im štapove i traže da ih bičuju. Strah od odbacivanja od svojih suplemenaca naređuje im da učine sve što je potrebno da se venčaju i podignu porodicu. .

Vredna žena ponos je muškarca

Pre braka, Hameri imaju potpunu se*sualnu slobodu. Nakon što je zaključen, ostaje samo u domenu čoveka. Ako prva žena ne može da rodi dete, sledeća preuzima zadatak. Žena iz plemena Hamer je odlučna, snažna, živi po vekovnoj tradiciji, istovremeno je verna i poslušna. Izuzetno vredan je čovekov ponos. Hamer deca imitiraju svoje roditelje. Ulepšavaju svoje telo ornamentima, farbaju kosu oker bojom, a lica šarenim linijama. Zanimljiva je činjenica da se svakom detetu pri rođenju daju tri imena - ljudsko, kozje i kravlje.

Iako su žene Hamer izuzetno lepe, kod muškaraca ne postižu veliki uspeh. Ne zato što ih ne zanima, već zato što ih je premalo. Žive kraće od žena, a priroda ih dodatno izlaže opasnostima u vidu divljih životinja ili plemenskih borbi.

Hameri su pronašli metod koji se zove Evangadi. To je ceremonija na kojoj mladići biraju devojke skačući i prilazeći im. Celo selo gleda ovo. Tokom ovog neobičnog plesa, muškarci i žene se zbližavaju. Sve u atmosferi zabave, smeha i pevanja koje traje oko sat vremena. Ceremonija se završava zajedničkim plesom.

OBIČAJI PLEME HAMER: Pre nego što se ŽENA UDA bičuje se do krvi, ne sme da zaplače jer što više ožiljaka to je ona VREDNIJA!

Pixbay

 

 

Afrika se menja, pa se menja i Etiopija. Sve više plemena koja ga naseljavaju nose odeću, često napravljenu u Kini. Podsetimo se da je Kina snažno prisutna u Africi. I politički i ekonomski i vojno. Ova saradnja je so u oku Sjedinjenih Država, ali i Rusije. Između drevnog Egipta i naroda na Abesinskoj visoravni postojale su snažne veze koje su uticale na plemena doline Omo.

Profesor Ivo Streker je bio mišljenja da su Hamerov način života i njihova poljoprivredna kultura jako slični onima iz ranih dana egipatske civilizacije. Takođe je pronašao sličnosti u umetnosti i frizurama. Verovatno se zato dolina reke Omo naziva ljudskim muzejom na otvorenom. Plemena koja ga naseljavaju, posebno Hameri, izgledaju i žive kao i pre više stotina vekova.

Što su stariji, njihove žene su sve mlađe. Starost provode sa tinejdžerkom.

 

Komentari (0)
Loading