Polovina TRUDNOĆA u svetu se desi neplanirano: Uzroci "neželjenih" beba su MITOVI i NEZNANJE o kontracepciji!

K.Ć. Vesti 05.04.2022 15:50 0

Više od polovine trudnoća u svetu je neplanirano, a nedostatak pristupa pouzdanim informacijama i mitovi o upotrebi kontracepcije obeshrabruju žene da koriste savremene metode planiranja porodice, alarmiraju predstavnici UNFPA, Agencije Ujedinjenih nacija za seksualno i reproduktivno zdravlje

Polovina TRUDNOĆA u svetu se desi neplanirano: Uzroci "neželjenih" beba su MITOVI i NEZNANJE o kontracepciji!

Shutterstock

Procenjuje se da preko 250 miliona žena širom sveta ne koristi efikasnu kontracepciju uprkos tome što žele da izbegnu trudnoću. UNFPA je zaključio da nedostatak pristupa kontraceptivima više nije glavni razlog za nekorišćenje ove vrste kontraceptivnih pilula. Studija iz 2019. sprovedena u 47 zemalja pokazala je to u proseku 40,9 odsto. sve seksualno aktivne žene ne koriste kontracepciju.

Umesto toga, otkriveno je da, iako je upotreba kontraceptiva u porastu širom sveta, veća je verovatnoća da će žene koje ih svesno ne koriste zbog zabrinutosti zbog „nuspojava, mitova, stigme i protivljenja drugih.

- U izveštaju se ističe da je mnogim ženama teško da uzmu kontracepciju, a da skoro četvrtina (23%) ne može da odbije seks. Međutim, za žene koje su slobodne da biraju, i dalje postoje mnogi mitovi i zablude koje doprinose neuspehu kontracepcije - navodi agencija UN.

Mitovi o kontracepciji: "pilula izaziva neplodnost, a spirala izaziva krvarenje"

U godišnjem izveštaju UNFPA objavljenom u sredu, prikupljene su izjave ispitanika o kontracepciji. Jedna žena iz Gane rekla je da je čula da "kontraceptivi čine da se gojiš". Nekoliko žena iz različitih zemalja reklo je da im je rečeno da pilule za kontrolu rađanja mogu izazvati neplodnost. 31-godišnjakinja iz Sudana je rekla: "Ljudi veruju da kontracepcija izaziva neplodnost, rak, da je to strana ideja. Zauzvrat, ona je dodala ispitaniku iz Alžira da: "Kondome treba koristiti samo za seks van braka, pilule izazivaju sterilitet, a spirala izaziva krvarenje".

 

 

Skoro polovina trudnoća u svetu nije planirana, 60 odsto nije planirano. završava abortusom.

Prema podacima koji su prvi put objavljeni 2020. godine, skoro polovina svih trudnoća širom sveta - oko 121 milion - je neplanirana, a više od 60% njih se završavaju abortusom. UNFPA procenjuje da 45 odsto svi abortusi se vrše na način koji ugrožava zdravlje i život žene.

- Toliko neplaniranih i neželjenih trudnoća postavlja pitanja o tome koliko su prava i potencijal više od polovine čovečanstva prioritet i cenjeni - naglašavaju autori izveštaja, dodajući da: - Neželjene trudnoće ne znače uvek neželjenu trudnoću. Neke neplanirane trudnoće će se proslaviti. Drugi će završiti abortus ili pobačajem. A neke će ostati nepoželjne, ali će se izneti do kraja.

Izveštaj poziva vlade da uvedu "sveobuhvatno seksualno obrazovanje" kako bi žene i devojke mogle da dobiju tačne i dokazane informacije o svojim opcijama kontracepcije.

- Odgovarajuće obrazovanje može da se bori protiv mitova i zabluda i da unapredi komunikaciju, saglasnost i odnose poštovanja - dodaje se u izveštaju.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading