Od koktela i škampa do MAČJE hrane: Ona je bila TETKA Džeki Kenedi, a njena ŠOKANTNA priča potresla je svet, poslednje godine života provela je kao PACOV!

K.Ć. Vesti 12.04.2022 11:16 0

Gomila smeća i mačjeg izmeta su bili oko nje

Od koktela i škampa do MAČJE hrane: Ona je bila TETKA Džeki Kenedi, a njena ŠOKANTNA priča potresla je svet, poslednje godine života provela je kao PACOV!

Profimedia

Sa velikim stepenom verovatnoće možemo pretpostaviti da ovaj opis podseća na prvi utisak koji je ostavila Žaklin Kenedi Onazis 1971. godine.

Međutim, pre nego što je imanje dospelo na naslovne strane, a pritisak javnosti naterao bivšu prvu damu da poseti mesto koje je posećivala kao dete, Sivi vrtovi su ostali zaboravljeni skoro 20 godina – a sa njima i njihovi stanovnici. Ko su oni bili? Kako je počeo ovaj spor proces degradacije? Konačno, zašto se to dogodilo? Kako se ispostavilo, ni daleki rođaci nisu bili oslobođeni čuvene kletve porodice Kenedi.

Rođen u pogrešno vreme

Edit Bouvier je rođena u Njujorku i bila je tetka čuvene Žaklin Kenedi. Njen otac, Džon Vernu Bouvier, bio je cenjeni advokat, dok je njena majka Mod Fransis Sargeant poticala iz bogate porodice proizvođača papira. S obzirom na društveni pejzaž SAD ranih 1900-ih, nije bilo potrebno mnogo da se uživa u životu punom zabave i luksuza sa takvim početkom. Privilegije su omogućile Edit da razvije svoj umetnički talenat - posebno je volela da peva i igra, za šta je, prema mnogim izvorima, pokazala izuzetan talenat. Strast, međutim, nije mogla da utiče na „pravo” određivanje prioriteta. Divan debi u društvu, zatim grupa udvarača, i na kraju dobrostojeći muž, prelepo venčanje i ljupka deca - tim redom. Edit je više nego opravdala očekivanja.

Ubrzo nakon venčanja joj se rodilo prvo dete - ćerka. Ime je nasledila od majke, postavši „Mala Edi“. „Velika Edi” je, pak, morala da odloži svoje snove o muzičkoj karijeri. Tokom narednih nekoliko godina, rodila je još dva sina, a porodica se preselila u Hampton, preuzimajući imanje na moru izgrađeno 1897. godine, poznato kao Grej Gardens.

Felan Bil, koji je tada radio za advokatsku firmu svog svekra (Bouvier, Caffei & Beale), relativno je dobro izdržao čuveni pad berze 1929. godine. Ipak, 1930-ih finansijska situacija porodice počela je da se pogoršava, a napetost između supružnika je rasla. Situaciju nije popravila činjenica da se Big Edi nije dobro snašla kao elegantna domaćica, stereotipno organizujući baštenske zabave i bavila se dobrotvornim radom. Nedostajala joj je umetnost, a ljubav prema muzici usađena u malu Edi - kako se ubrzo pokazalo, izuzetno efektno. Nažalost, društvena neugodnost koju je izazvala Edit Bouvier Beale (ona je slučajno pevala operske arije tokom svojih poseta seoskim klubovima) i njena ekstravagancija uprkos sve manjem bogatstvu doveli su Felana do razvoda, ostavio je ženu zbog mlađe žene.

Bio je to početak kraja

Big Edi, kao deo nagodbe o razvodu, dobila je imanje Grej Gardensa, zajedno sa malim isplatama alimentacije. Ove sume nikako nisu bile dovoljne za održavanje kuće, a kamoli za raskošan život na koji su su se Mala i Velika Edi navikle. Stariji iz porodice Buvije je takođe odbio finansijsku pomoć - umoran od ćerkinih ekscentričnih ideja, savetovao ju je da proda imanje. Trenutak koji je ispunio čašu gorčine bilo je na venčanju njenog sina. Sa punim kostimom operske pevačice, deo imanja koji joj je dodeljen smanjen je sa 825.000 dolara na 65.000 dolara. Mnogo? Ne po standardima bivše ćerke elite istočne obale. Pogotovo ako nemate nikakav dodatni izvor prihoda.

Tlo je počelo da se udaljava ispod nogu Velike Edi. Ne samo da je bilo sve teže i teže sastavljati kraj s krajem, već joj je ponestalo i sredstava da zadrži ćerku u Njujorku, nesvesna prave slike finansija svoje porodice. U međuvremenu, mala Edi nije bila besposlena. Ostvarila se kao glumica i manekenka, neprestano tražeći nove prilike - ugovori su joj, između ostalog, nudili etikete kao što su MGM i Paramount, a angažmani sa visokorangiranim muškarcima iskakali su kao pečurke. Kruna devojke koja je želela da postane brodvejska zvezda bila je audicija za mjuzikl samog Maksa Gordona - poznatog pozorišnog i filmskog producenta. 

Kao princeza u kuli

Mala Edi je brutalno odvučena nazad u Hamptons. Bilo je to 1952. Uprkos nepogrešivom šarmu obale, nudila je malo zabave ili mogućnosti za karijeru za mladu devojku. Mala Edi je počela da se druži kod kuće sa svojom čudnom majkom. Broj mačaka na imanju rastao je obrnuto proporcionalno ukupnom broju na računu Big Edi, a rezidencija je polako počela da gubi sjaj. Kontrast između snova o Brodveju, slave i luksuznog života i stvarnosti postajao je sve zastrašujući.

Da stvar bude još gora, mala Edi je ponovo počela da propada. Ranije se borila sa alopecijom, koja je sa godinama prešla u potpuni oblik. Za ženu je to značilo gubitak obrva, pa čak i trepavica - da bi sakrila golu lobanju, počela je da je pokriva karakterističnim šalovima, šalovima, komadima tkanine, pa čak i peškirima. Alopecija je produbila osećaj izolovanosti male Edi. Vremenom je izgubila ne samo naknadne, već i dane, a istovremeno i najbolje godine svog života. Rešenje je bilo bekstvo. Kada razmišljate o svetlima bine, lakše je ignorisati gomile odeće, trule ostatke hrane i nagomilane gomile smeća koje polako prekriva celu kuću, a takođe i mesto gde se osećala zarobljena.

Vlasnici Sivih bašta polako su počeli da prodaju svoje imanje. Rešili su se porodičnog nasleđa, Tiffani nakita, srebrnog pribora i svega drugog što bi moglo biti od vrednosti. U ovoj fazi, zapuštena bašta je polako počela da propada, krov je prokišnjavao, a struja i voda bili su pred isključenje zbog zaostalih računa. Velika Edi je sve više vremena provodila u krevetu, obično sa jednom od svojih ljubimaca mačaka ili nekoliko.

Prijava komšija

Pogoršano stanje kuće pre ili kasnije moralo je da alarmira lokalnu zajednicu. Komšija je obavestio sanitarnu inspekciju. Službenici, koji nisu bez otpora pušteni u posed vlasnika, bili su šokirani onim što su videli.

Kuća se praktično raspadala. Kako su utvrdile službe, tu je živelo oko 75 mačaka koje su se razmnožavale, vršile nuždu i lovile hranu među gomilama smeća, uključujući i gomile konzervi. Njihov izmet je bio svuda, a na zaprepašćenje zvaničnika, bilo je i ljudskog.

Od koktela i škampa do MAČJE hrane: Ona je bila TETKA Džeki Kenedi, a njena ŠOKANTNA priča potresla je svet, poslednje godine života provela je kao PACOV!

Profimedia

 

Postojali su otvori na zidovima, prozorima i plafonima koji su omogućavali divljim životinjama kao što su oposumi i rakuni da slobodno prolaze. Neki od njih su, zahvaljujući pronađenim ostacima, narasli do ogromnih veličina, a pored toga su se međusobno zarazili buvama, predstavljajući dodatnu pretnju. Utisak je upotpunio miris truleži i mokraće koji je lebdio u većini prostorija.

I Mala i Velika Edi su odmah dobili naređenje od Safolka da očiste imovinu ili se suoče sa deložacijom.

Istovremeno, ogorčeni su odlukom vlasti, opisujući je kao „najodvratniju i najpodlu stvar koja se dogodila u Americi”, a sam Hempton „gadan, republikanski grad”. Ova vrsta incidenta je sigurno privukla pažnju domaćih medija. Tetka i rođaka bivše prve dame, a 1971. godine, kada je izbio skandal - tadašnja supruga Aristotelisa Onazisa, finansijskog tajkuna, živela je u užasnim uslovima i, pored toga, činilo se da ništa od toga ne može da učini za njih.

Posle prvobitnog šoka, obe Edi su postale koketne prema kamerama i novinarima, voljno su se fotografisale i pričale novinarima o sebi. Velika Edi je opisala kada je to imala prilike da svojim očima gleda kako mala Edi jede mačju hranu direktno iz konzerve, polivajući je limunom. Videvši zgađeno lice novinara, znalački je namignula i rekla: „Mamina pašteta“.

Od koktela i škampa do MAČJE hrane: Ona je bila TETKA Džeki Kenedi, a njena ŠOKANTNA priča potresla je svet, poslednje godine života provela je kao PACOV!

Profimedia

 

Pod pritiskom javnosti, Džeki je posetila Grej Gardens i donirala 25.000 dolara svojim rođacima. Novac je trebalo da se upotrebi ne samo za održavanje reda u rezidenciji, već i za otplatu duga i džeparca za tetku i sestru.

U periodu kada su u medije stizale informacije o životnim uslovima i Edit Bouvier Bil, Dejvida i Alberta Mejslesa (dokumentaristi poznati iz „Gimi skloništa“), radili su na materijalu o Li Radzivil, mlađoj sestri Žaklin Kenedi. Na veliko Lijevo razočarenje, slučajni susret sa Malom i Velikom Edi doveo je filmske stvaraoce da pronađu zaplet o ekscentriku koji zauzima zapuštenu vilu kao zanimljiviju temu za njihovu produkciju. Ovi su, pak, pristali na predlog i pustili kamere iza praga.

Akcija, kamera, ogrlice protiv buva

Mejslovi su uhvatili složenu dinamiku odnosa između majke i ćerke, pune intimnosti toliko snažne da je zagušljiva, obostrane tuge, ogorčenosti, razočarenja, frustracije, ali i naklonosti. Na snimku se pojavljuju i mala Edi koja pleše sa američkom zastavom u ruci i mačka koja je izabrala mesto za svoju kutiju pored porodičnog portreta. Slika je objavljena 1976. godine i izazvala je mnogo kontroverzi. Kreatori su optuženi za groteskno predstavljanje protagonista i za korišćenje ljudi koji se bore sa (možda) mentalnim poremećajima. Braća Mejsls su se branila od ovakvih komentara, tvrdeći da je to prirodan izraz dama – i da li postoji bolji medij da to u potpunosti izrazi od filma? Inače, preneli su i svoja iskustva iz perioda sakupljanja. Snimili su noseći ogrlice protiv buva, sređena Džekinim sredstvima, ponovo je bila zapuštena do trenutka kada su Mejslovi ušli. Tako da su se vratile i mačke i rakuni.

Od koktela i škampa do MAČJE hrane: Ona je bila TETKA Džeki Kenedi, a njena ŠOKANTNA priča potresla je svet, poslednje godine života provela je kao PACOV!

Profimedia

 

Epilog

Big Edie je preminula godinu dana nakon objavljivanja dokumentarca, u 82. godini. U Hemptonu je živela do kraja života, dok je nije savladala upala pluća. Takođe je tvrdila da nema više šta da kaže, što je prikazano u „Sivim vrtovima” braće Mejsles.

 

 

Smrt Big Edi je na neki način bila oslobađajući trenutak za njenu ćerku. Imanje je prodala 1979. godine, a tako dobijeni novac utrošen je na putovanje da se konačno skrasi na Floridi. Uživala je u suncu i toplini koja joj je toliko nedostajala tokom hladnih zima u Hemptonsu, provedenih u negrejanom zdanju Grej Gardena. Zahvaljujući popularnosti stečenoj tokom premijere dokumentarnog filma, uspela je da nastupi na sceni nekoliko puta. Da li je to nadoknadilo njene propuštene prilike za karijeru u industriji zabave? Verovatno ne. S druge strane, svedoci ističu da kada je pevala ili igrala, izraz zadovoljstva na njenom licu činio je da ponovo ima 19 godina. Umrla je u Bal Harboru na Floridi 2002.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading