Muškarci u Srbiji su skloniji SRČANOM UDARU od žena: Ovo su NAUČNO DOKAZANE činjenice zbog kojih Srpkinje žive duže

Vesti 09.01.2023 09:00 1

Da muškaraci ionako žive kraće od žena, poznato je i odavno je tema naučnih istraživanja. Evo šta o tome kažu nove studije

Muškarci u Srbiji su skloniji SRČANOM UDARU od žena: Ovo su NAUČNO DOKAZANE činjenice zbog kojih Srpkinje žive duže

Shutterstock

 

Postoje statistike o tome koliko ljudi žive i na osnovu njih se prave procene o očekivanom životnom veku. Tako je recimo očekivani životni vek Nemaca 78,8 godina a Nemica 83,6 godina; Srba 73,3 godine a Srpkinja 78,5 godina; Italijana 81,5 godina a Italijanki 85,5 godina. Najdužem životu mogu da se nadaju žene u Monaku - 93,5 godina!

Nauka ima mnogo prilaza temi starenja, a jedan od njih je istraživanje razlike u dužini života izmđu polova. Razlika je očigledna - žene u Srbiji žive u proseku 7,8 odsto duže od muškaraca.

Svetska zdravstvena organizacija smatra da bi jedan od razloga mogao biti što su žene u biološkoj prednosti nad muškarcima kad je reč o zdravlju.

Žene imaju dva X hromozoma, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y hormozom - kojem nedostaje jedan krak - pa se zato i zove Y. Međutim, baš na X hromozomima su kodirane važne genetske informacije povezane sa imunološkim svojstvima tela. Drugim rečima - to su i geni koji prepoznaju određene patogene i organizmu nalažu odbramebnu reakciju. Naravno da i muškarci imaju takve gene - ali manje nego žene. Osim toga, žene proizvode više hormona estrogena koji takođe ima zaštitnu funkciju.

Studiju o dužini života 101 vrste sisara je sproveo tim pod vođstvom univerziteta Lijon 1, finansirali su je Francuska i Mađarska, a objavljena je krajem marta u PNAS, stručnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD.

Naučnici pretpostavljaju da je priroda posebno zaštitila sve ženke sisara jer su one posebno zadužene za produžetak vrste, a ranjive su dok u sebi nose potomke i potom ih doje svojim mlekom.

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti kod muškaraca i žena, ali muškarci u Srbiji više obolevaju i češće umiru od njih, čak i u tridesetim i u četrdesetim godinama. Žene u proseku razvijaju srčane bolesti 10 godina kasnije od muškaraca, one su zaštićene od njih do menopauze, jer njihova tela do tada proizvode mnogo estrogena, koji arterije održava jakim i fleksibilnim.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)
Loading
Pera
07.08.2022 20:40

Ima i jedna šaljiva teorija koja kaže da žene žive duže zato što nemaju žene. Ali šalu na stranu ne mora da znači ali sam primetio u svom okruženju da je većina udovica veoma brzo naučila da radi stvari koje nisu radile dok su im muževi bili živi. Vidim kose travu,cepaju drva,čiste čunke, režu voće,riljaju,kopaju,farbaju ograde,kreče....... Nisu svesne da su upravo te aktivnosti njihovih muževa njih odvele na onaj svet dok su one mrtve umorne gurale i vadile veš iz mašine za pranje.