DRUGOVI su mi kao UNUCI: Baka (90) se vratila u školsku KLUPU i obožava da uči!

Vesti 15.04.2022 13:58 0

Baka koja je u vreme rata napustila školu, rešila je da se sa 90 godina vrati obrazovanju

DRUGOVI su mi kao UNUCI: Baka (90) se vratila u školsku KLUPU i obožava da uči!

Printscreen/Youtube

Murgiu koja živi na Sardiniji rat je sprečio da se školuje pa je u školi za obrazovanje odraslih postala najstarija osoba koja pohađa časove za diplomu iz nižeg obrazovanja kroz koje deca inače prolaze u dobi od 14 godina.

"Volim da učim, to mi se oduvek sviđalo. Međutim kada je izbio rat za mene se sve promenilo. Moja se porodica mučila i ja sam morala da preuzmem odgovornost i odem da radim. Nekada su mogli učiti samo oni koji su imali novca", ispričala je ona za "Il Messaggero".

Kada je bila dete Murgia je naučila da šije i postala je krojačica, a priznaje da je vremenom pročitala mnogo knjiga što joj je omogućilo da se edukuje koliko je god mogla.

Njena strast su, kaže, istorija i muzičko.

"Uvek sam volela istorijske knjige, zato jer što sam iskusila dobar deo istorije. Videla sam posledice Prvog svetskog rata, a preživela sam i drugi", rekla je ona.

Njena najmlađa drugarica iz razreda ima 16 godina, a radi se o učenici koja će ponavljati polaganje ispita za diplomu.

Inače, testiranje obuhvata ispit iz italijanskog jezika i matematike, a neophodno je kako bi se moglo napredovati u viši stepen obrazovanja koje se u Italiji završava sa 18 godina.

"Iako ima poteškoća sa sluhom i juče nije bila u najboljoj formi, Murgia aktivno učestvuje u nastavi, posebno časovima istorije", rekla je bakina nastavnica književnosti Marina Pilia koja je Murgiju opisala kao strastvenu i angažovanu učenicu.

Prosečna starost učenika u njenom odeljenju je 40 i više, a oni od 16-20 moraju ponovo da polažu školske ispite.

"Često su to žene koje su došle da nadoknade školovanje nakon što su dobile decu ili ljudi koji nikada nisu imali priliku da steknu diplomu a potrebna im je za posao. To je osnovno obrazovanje", dodala je nastavnica.

Poslednja osoba u Murgijinoj starosnoj grupi koja je polagala ispit imala je 87 godina, a učinila je to 2016. godine.

"Moji nastavnici su fantastični, a drugovi iz razreda su kao moji unuci. Neki me prate kući uveče, kada je mrak", rekla je Murgia koja je obećala da će dati sve od sebe da položi ispit.

Komentari (0)
Loading