Uskršnjim ponedeljkom počinje SVETLA NEDELJA, a ovo su običaji: Devojke, ako vam momak priredi ovu smicalicu, obradovaće vas DOBRIM vestima

M. G. Vesti 24.04.2022 12:00 0

Drugi dan Uskrsa, u Srbiji je neradni dan. Uskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa.

Uskršnjim ponedeljkom počinje SVETLA NEDELJA, a ovo su običaji: Devojke, ako vam momak priredi ovu smicalicu, obradovaće vas DOBRIM vestima

Shutterstock

Ova sedmica naziva se i Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi. Vrlo je raširen i naziv "Bela nedelja", jer spada u "trapave sedmice", tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak.

Na Uskršnji ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, dočekuju se rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, rodbina iz udaljenijih krajeva. Svaki gost dobija obojeno jaje. U mnogim mestima organizuju se litije.

Rano ujutru, po završenoj službi u hramu manastira Hilandar, monasi izlaze iz manastirske porte, na čelu sa ikonom Bogorodice trojeručice.

Krećući se laganim hodom u povorci, poju svo vreme tropare Bogorodici i obilaze mesta: Krst cara Dušana, spomen mesto Bogorodici podignuto na mestu gde je uginula mazga koja je donela ikonu Bogorodice Trojeručice iz Jerusalima, kosturnicu gde se čuvaju kosti upokojenih monaha, a onda se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram...

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj – polivanje devojaka vodom.

Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku. Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge.

Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Zato, drage devojke, ako vidite da vaš izabranik na današnji dan nosi vodu, pustite da vas poprska – to je svakako dobar znak. 

Iznade svega, ovo je dan za radost i veselje. Zato, neka to bude jedino "pravilo" koje treba da "ispoštujete" na današnji dan – radujte se, smejte se i provedite vreme sa onima koje volite. Uskrs još uvek traje.

Uskršnji utorak, prema narodnom verovanju, jedini je dobar utorak u godini. Ako je u Svetlu sredu nebo zvezdano, stariji ljudi tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading