Znate li kako se PRAVILNO čestita Uskrs? Mnogi prave VELIKU grešku, a samo ovo je ispravno

M. G. Vesti 23.04.2022 17:30 2

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik, dan kada smo sa najdražimo, dan sreće, simbol pobede života nad smrti.

Znate li kako se PRAVILNO čestita Uskrs? Mnogi prave VELIKU grešku, a samo ovo je ispravno

Shutterstock

Prema narodnom običaju, ali u crkveim knjigama, za ovaj praznik postoji specifičan pozdrav koji vernici koriste, kao i otpozdrav. Međutim, mnogi su u dilemi kako se pravilno čestita Vaskrs - evo koje stvari su potpuno netačne, a koje treba da izgovorite.

Prema današnjem Rečniku Matice srpske, najpravilnije bi bilo reći: "Hristos vaskrse"! Pored toga dozvoljen je i arhaični, crkveni oblik "Hristos voskrese".Nepravilno je reći "vaskrese". Tako da su samo ova dva načina - "vaskrse" i "voskrese" pravilna.

Iako u modernom jeziku Vaskrs nazivamo i Uskrs, što je potpuno dopušteno u pravopisu, ali nije pravilno reči "Hristos uskrsnu."

Kada vam neko uputi pozdrav, odnosno čestitku "Hristos vaskrse", neki govore "Vaistinu vaskrse”, a neki "Voistinu vaskrse". Ispravno je i jedno i drugo. Ali, najpravilnije je ako vas neko kaže ruskoslovenski pozdrav "Hristos voskrese", da mu kažete "Voistinu voskrese", dok se kao odgovor na "Hristos vaskrse" – praktikuje "Vaistinu vaskrse!"

Ukoliko ste u dilemi da li je pravilnije reći Uskrs, Vaskrs ili Voskresenije, lingvistički, ispravno je i jedno i drugo i treće! Takođe, pored navedenih pozdrava i odgovora nja njih, možete dodati i "Srećan Uskrs/Vaskrs!"

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (2)
Loading
komšija
23.04.2022 22:24

Vaskrs, ne uskrs. Jel kažete Hristos vaskrse ili uskrse? Pogledjte u crkveni kalendar šta piše, sutra je VASKRS.

Dile
24.04.2022 10:13

Nije pravilno uskrs vec vaskrs !