Ovo nasleđujemo od MAJKE: Geni koji su zasližni za NAJVAŽNIJE osobine

Vesti 21.04.2022 15:10 1

Prenosilac svega bitnog jeste oduvek bila - majka

Dete

unsplash.com

Svako dete nosi DNK oba roditelja, i to po 50 odsto, ali neka istraživanja su dokazala da dete zasigurno ovo karakteristike nasleđuju od majke. Očevi se ništa ne pitaju kada su ove stvari u pitanju. 

Građa

Da li će dete biti gojazno ili pak mršavo, zavisi od majke, tj brzine njenog metabolizma. Znači da ako je ona gojazna, velika je šansa da će i deca biti. 

Ovo nasleđujemo od MAJKE: Geni koji su zasližni za NAJVAŽNIJE osobine

unsplash.com

 

Starenje

Da li ćemo ostati mladoliki i vitalni kada nas stignu neke godine, takođe zavisi od majke. Naučnici sa nemačkog Instituta Max Planck otkrili su da DNK iz mitohondrija, koji nasleđujemo isključivo od majke, može delimično da kontroliše starenje. Ali, istraživanje je sprovedeno na miševima, a ne na ljudima, pa su naučnici istakli da su za potvrdu ove teze potrebna dalja istraživanja.

Inteligencija

Istraživanje koje je sprovela škotksi univerzitet u Glazgovu, tokom kog je ispitano više od 13.000 mladih između 14 i 22 godine starosti, utvrdio je koji faktor utiče na inteligenciju. Odgovor je naravno bio - majke.

Njihov koeficijent inteligencije varirao je samo u proseku 15 bodova u odnosu na majčin. Američki naučnici potvrdili su u svom istraživanju da žene češće prenose gene koji oblikuju dečju inteligenciju jer se prenose X hromozomima, kojih žene imaju dva, a muškarci jedan.

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Nebitno
08.08.2022 15:27

A šta nasleđuju od oca?