Vaskršnji utorak donosi NAJVEĆU sreću u GODINI: Bilo bi dobro da uradite JEDNU STVAR ako ste VERNIK

Vesti 26.04.2022 08:35 0

Utorci važe za najbaksuznije dane, ali ne i ovaj u Svetloj nedelji

Vaskršnji utorak donosi NAJVEĆU sreću u GODINI: Bilo bi dobro da uradite JEDNU STVAR ako ste VERNIK

Foto: Rina

 

U većini srpskih krajeva, Vaskršnji praznici traju tri dana. To znači da se i u utorak širom naše zemlje nastavljaju gozbe i veselja na kojima se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

Ovo je vreme kada se okuplja rodbina i iz udaljenijih krajeva i obnavljaju davno sklopljena drugarstva. U narodu je današnji dan poznat i kao Svetli utorak i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

U Vodenoj sedmici, kako se još naziva prva nedelja po Uskrsu, naročito se priznaju, i po važnosti izdvajaju, Vodeni utorak i Vodena subota.

Prema starom narodnom verovanju, utorci važe za baksuzne dane. Ali, ne i ovaj! U narodu se Svetli (ili Vodeni) utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini! Stari kažu da je ovo dan koji, kao i Vaskrs, svima donosi radost i veselje. Takođe, ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.

Zbog toga se ponegde u selima, baš na današnji dan održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja Hrišćanske Pashe smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Po verovanju u Gruži, na Svetli utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odećom, pogotovu onom budućih vojnika.

Stari kažu da je na današnji dan dobro ići u posetu ili na put. Ako planirate da baš danas krenete, običaj nalaže da zamislite i želju. Ona će se ostvariti, a na putovanju će vas pratiti sreća.

U Šumadiji se praznuju tri Vodena utorka. To su, osim današnjeg, utorak posle Đurđevdana i onaj posle Trojice. Kako im i samo ime kaže, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva.

Zbog toga jedina stvar koju pravoslavni vernici treba da ispoštuju u ova tri dana jeste da se vesele i raduju i da tu radost dele i sa svojim najdražima i najbližima. Zato znate šta vam je čini danas, jer ko se ogluši o Boga, prema narodnom verovanju, neće mu ići dobro u životu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading