Veterinar Dejan objašnjava kakvi su ŠARPLANINCI i zašto je pas IZUJEDAO do SMRTI ženu iz Kragujevca: Oni jesu NEPOVERLJIVI ali slušaju samo JEDNOG GAZDU

Vesti 15.09.2021 18:14 1

Vest o psu šarplanincu u Kragujevcu koji je danas ugrizao svoju vlasnicu, Miloratku Veljković (69), za vrat i time je usmrtio, zaprepastila je mnoge

Veterinar Dejan objašnjava kakvi su ŠARPLANINCI i zašto je pas IZUJEDAO do SMRTI ženu iz Kragujevca: Oni jesu NEPOVERLJIVI ali slušaju samo JEDNOG GAZDU

Shutterstock

Kako prenose mediji ekipa Hitne medicinske pomoći morala je da sačeka policiju kako bi, nažalost, samo konstatovala smrt, a kako se prenosi pas je pokazivao izuzetnu agresivnost.

Povodom ovog slučaja, kontaktirali smo veterinara Dejana Spasovića koji je za naš portal “Naj žena” pojasnio kakvi su psi šarplaninci.

Pored toga što su nepoverljivi oni hoće samo jednog gazdu, međutim znaju da budu vrlo nezgodni i agresivni, ali pored šarplaninca takođe psi svih rasa mogu da budu nezgodni i da odreaguju impulsivno i instinktivno na neku provokaciju.

Apropo celog slučaja objašnjeno nam je da moguće da je pas reagovao u afektu, možda i u samoodbrani. Takođe, psi uglavnom ujedaju kada su uplašeni, u strahu ili ako su dresirani da napadju.

- Mogu da pretpostavim samo, da je jednostavno impulsivno reagovao i u afektu, na nešto. Prosto je neverovatno da vlasnika napadne šarplaninac - rekao nam je veterinar Spasović, pa nam je potom objasnio šta je takođe moglo da utiče na ovakvu reakciju psa.

- Nema psa koji neće da odreaguje ako ga nešto zaboli. Ako ima trn u nozi a vi pokušate da ga izvadite, ako mu dirate uši a on ima popino prase u uhu ili nešto što iritira, bol.. On će krenuti da se brani - objasnio nam je veterinar.

Pas takođe može da se rodi i da genetski ima predispoziju da bude temperamentan i/ili agresivan, ali pas može i vremeno da postane takav ako je maltretiran. Takođe, veterinar dodaje da agresivnost kod psa može da bude izazva i nekim bolesnim stanjem organizma. Na primer, tumor na mozgu može da dovede do poremećaja u ponašanju.

- Svi volimo životinje i naše kućne ljubimce, ali moramo da poštujemo i njihov integritet, ali prvenstveno je bitno zdravlje, kod čoveka i kod čovekovog najboljeg prijatelja - poručio je veterinar za kraj.

Komentari (1)
Loading
Dragan
15.09.2021 20:45

Sarplaninci su psi otvorenih prostora i umerene ishrane,u malim prostorima,vezani i dobro h4anjeni,jednostavno polude